14. ročník veletrhu cestovního ruchu ITEP 2018

obrazek
06. září 2018 12:50, aktualizováno 19. září 2018 14:15, Mgr. René Zeithaml

Také letos obsadí haly TJ Lokomotiva veletrh cestovního ruchu ITEP, který už počtrnácté představí lákavé turistické cíle, nabídne regionální pochutiny, představí známé osobnosti, ale také soutěže. Připraveno je nafukovací planetárium, zábavná soutěž Putování po Zlaté stezce, prvorepublikový obývák a mnoho dalších zajímavostí.

Pravidelní návštěvníci už si zvykli, že koncem září v halách TJ Lokomotiva v Plzni na Slovanech najdou všechny informace o cestování a mnoho další zábavy, letos tomu nebude jinak. Již 14. ročník veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP 2018 se zde uskuteční ve dnech 20. až 22 září 2018. Otevřeno bude denně od 10:00 do 18:00 hodin a v sobotu od 10:00 do 17:00 hodin.

„Svou tradicí se veletrh ITEP řadí mezi prestižní akce v ČR, která otevírá dveře do Plzeňského kraje návštěvníkům nejen z celé Evropy. Každoročně se snažíme připravit zajímavá zpestření programu, proto i letos se mohou návštěvníci těšit na novou soutěž pro malé i velké, zajímavé hosty nebo dobový Prvorepublikový koutek, kam se budou moci posadit a nasát atmosféru tehdejší doby,“ láká návštěvníky náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová.

Hlavní výstavní hala bude opět nabitá tipy na cesty

Výstavní hala nabídne cestovatelům kompletní turistické informace, tipy na dovolenou, mapy a brožury od vystavovatelů z Česka i ze zahraničí, tradiční řemesla zaměřená na výrobu regionálních produktů, naučné prezentace. Jako každý rok v hlavní hale proběhne vyhlášení výsledků soutěže Prázdninová štafeta, kde je hlavní cenou zahraniční zájezd. O hudební doprovod se postarají Junior orchestr, ZUŠ Plasy, Švejk-band M. B. Karpíška a další.

Křesla pro hosta představí známé osobnosti

Návštěvníky čekají rozhovory a autogramiády známých osobností, sportovců, herců např. Iva Pazderková, Sandra Pogodová, Michal Šindelář. Mezi hosty bude také režisér Václav Marhoul, který bude hovořit o filmu Nabarvené ptáče podpořený Plzeňským krajem a natáčený v Brdech a okolí.

Barokní koutek a dobová atmosféra

Téma baroka neopustí ani letos tradiční veletrh, v barokním koutku bude opět ochutnávka tehdejších časů a spousta soutěží. Nově si letos u příležitosti významného výročí založení republiky budou moci návštěvníci užít Prvorepublikový koutek, který nabídne dobový „obývák“, tehdejší noviny a především atmosféru doby první republiky. Prvorepublikový koutek najdou návštěvníci přímo vedle stánku Plzeňského kraje.

Poprvé vystavuje na veletrhu také Filmová kancelář Plzeňského kraje, která nabídne trailer k pohádce Čertí brko. Ta byla za podpory Plzeňského kraje natáčena také v kaolinovém dole v Nevřeni. Premiéra pohádky se uskuteční na Juniorfestu.


Zábavu pro děti a dospělé najdete v interaktivní hale

Každý den je v interaktivní hale připravena zábava pro všechny věkové kategorie od soutěží, tanečních vystoupení po malování karikatur, dětskou jógu či malování na obličej. Chybět nebude interaktivní expozice Venkovského domu, která nabízí jedinečnou příležitost zažít, jak se kdysi žilo na venkově.

Chybět nebudou ani ochutnávky regionálních produktů nejen z Čech, přijedou vinaři z Rakouska. Nově letos studenti SOU Sušice budou nabízet čerstvé, teplé oplatky přímo z oplatkového stroje.

Každoročně divácky úspěšné jsou ukázky činnosti Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Na své si přijdou i soutěživé děti

Jednou z novinek v letošním programu je turistická soutěž „Putování po Zlaté stezce“, která děti prověří v oblasti cetování. Za zmínku jistě stojí Mystický fantasy strom, který je součástí soutěže.

Soutěž  navazuje na tzv. Zlatou stezku – dálkovou turistickou trasu v Bavorsku, která je nejdelší pěší trasou v Německu a může se pochlubit evropským certifikátem kvality Top Trails. Stezka propojuje a zpřístupňuje turistické cíle, naučné stezky a další kulturně – historická místa. Jde o společný projekt Plzeňského kraje, Jihočeské centrály cestovního ruchu a Tourismusverband Ostbayern, který je financován prostřednictvím Cíle EÚS Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2014 - 2020.

Šumava a šelmy, hvězdná obloha i experimenty

Také letos bude Národní park Šumava lákat na expozici šelem, chybět nebude experimentování s Techmania Science Centrem. Velmi zajímavé bude nafukovací planetárium Hvězdárny Rokycany, které nabídne hvězdnou oblouhu s projekcí.

Veškeré informace k ITEPu najdete také na FB a na novém webu ITEPu www.itep-plzen.cz.