15. jednání Bezpečnostní rady Plzeňského kraje

obrazek
31. května 2016 13:50, aktualizováno 12:50, Bc. Eva Mertlová

Podle plánu Bezpečnostní rady Plzeňského kraje se v úterý 31. května 2016 uskutečnilo pravidelné jednání, v jehož úvodu proběhla kontrola splnění přijatých usnesení z předchozích jednání. Poté následovaly jednotlivé body programu týkající se aktuální situace v Plzeňském kraji.

Aktuální situaci v kraji z pohledu Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje představil její ředitel MUDr. Přemysl Tomašuk. Zároveň prezentoval připravenost Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje na řešení epidemií a pandemie, připravenost odborné skupiny Krizového štábu Plzeňského kraje k řešení mimořádných situací.

Zprávu o připravenosti Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj představil ředitel KVS PK MVDr. Václav Poláček, a to konkrétně řešení epizootie (SLAK, ptačí chřipka apod.), stav připravenosti odborné skupiny veterinárního zabezpečení Krizového štábu Plzeňského kraje v reakci na mimořádné situace. Seznámil také členy rady s aktuální situací v kraji, kde podle něj nehrozí v současné době žádné nákazy zvířat ani epidemie v chovech. Představil také konkrétní preventivní opatření pro monitorování ptačí chřipky apod.

Další bod jednání rady - způsob monitorování radiační situace na území Plzeňského kraje prostřednictvím radiační monitorovací sítě - představila vedoucí Regionálního centra Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Ing. Jitka Nožičková. Poté následovala zpráva o bezpečnostní situaci v kraji v podání ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plk. Mgr. Pavla Krákory. Vedoucí odboru krizového řízení a tajemník Bezpečnostní rady Plzeňského kraje Ing. Radek Svoboda informoval o stavu připravenosti odborné skupiny Krizového štábu Plzeňského kraje hospodářských opatření pro krizové stavy, pak také představil způsob zajištění bezodkladných pohřebních potřeb při vzniku mimořádné krizové situace velkého rozsahu. Krátce o úkrytovém fondu Plzeňského kraje hovořil ředitel Hasičského záchranného sboru plk. Ing. František Pavlas. Závěrem jednání byly informace k poradě tajemníků krajských rad a také Bezpečnostní rady státu.