2. Partnerské fórum projektu Plzeňský kraj – Horní Falc Evropští sousedé

obrazek
10. října 2012 08:49, aktualizováno 07:57,

Interkulturní komunikace - takové bylo hlavní téma 2. Partnerského fóra projektu Plzeňský kraj – Horní Falc Evropští sousedé, které se uskutečnilo ve dnech 25. a 26. 9. 2012 v německém Sattelbogenenu.

Politici a odborníci z obou stran hranice v rámci projektu Plzeňský kraj – Horní Falc Evropští sousedé se při dalším společném setkání ponořili do interkulturní komunikace Účastník tak mohl získat pocit, že obě strany stojí teprve na počátku sbližovacího procesu.

Vládní prezidentka Horní Falce Brigitta Brunner upozornila na existenci již více než 100 výborně fungujících školních partnerství také na Bavorsko-českou jazykovou školu ve Weidenu, kterou považuje za milník sbližování. Podobně na tuto problematiku nahlíží i náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner, který zmiňuje jako symbol pro celou Evropu nově vzniklý Evropský region Dunaj -Vltava.


náměstek Ivo Grüner s vládní prezidentkou Horní Falce Brigittou Brunner a zemským radou okresu Cham Franzem Löfflerem

„Vznikem Evropského regionu Dunaj – Vltava začala nová éra trilaterální přeshraniční spolupráce mezi zúčastněnými regiony, která by měla být prospěšná všem občanům v tomto evropském regionu. Výměna mezi regiony nám otevírá možnosti pro hospodářský a sociální rozvoj,“ říká náměstek Ivo Grüner.

Starosta města Sattelbogen neopomenul dlouholeté partnerství s městem Švihov, které ale nadále musí pracovat na jazykové vybavenosti. A právě jazykové znalosti představují tu největší bariéru.

Partnerského fóra se zúčastnil i ministerský rada Bertold Flierl, který zmínil rozdíly v jazykové a hierarchické mentalitě obou zemí. Generální konzul Josef Hlobil tvrdí, že pokud se naučíme jazyk našich sousedů, dají se rozdíly překonat. Zemský rada okresu Cham Franz Löffler hodnotí vývoj spolupráce obou regionů jenom pozitivně.

Téma setkání dále navazovalo na další setkání, která se konala následující den ve Schwandorfu. Zde se setkali zástupci škol z Plzeňského kraje a Horní falce, kteří referovali o zkušenostech s výměnou studentů, vzájemnými návštěvami a samozřejmě také s jazykovou výukou.

I.Grüner na konferenci