21. jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje

obrazek
12. března 2012 17:35, aktualizováno 22. května 2012 10:09,

Další města budou mít kamerové systémy díky projektu Plzeňský kraj-bezpečný kraj, policie ČR si díky kraji lépe posvítí na řidiče při dodržování předpisů a obce získají 60 milionů korun z Programu stabilizace a obnovy venkova. Tyto a další dotace odsouhlasili krajští zastupitelé na svém 21. zasedání dne 12.3.2012. 

Podpora dobrovolných hasičských sborů

Krajští zastupitelé souhlasí s dotacemi z Programu Program podpory činnosti obcí na úseku požární ochrany v Plzeňském kraji (PK) v roce 2012. Po dvou milionech na nákup nových cisteren (CAS) získají sbory dobrovolných hasičů v Kaznějově a v Dýšině. Další finance ve výši přes 2 miliony korun putují na opravy nebo technické zhodnocení CAS. Například město Nepomuk získá 700 tisíc korun, Heřmanova Huť 500 tisíc, Ždírec 300 tisíc korun a Horní Bělá 200 tisíc korun. 

Pořízení měřičů propustnosti světla a software TAGRA pro Policii ČR

Krajské ředitelství policie PK získá 10 měřičů propustnosti světla a odrazivosti povrchu WTM, které měří množství světla procházejícího sklem auta a míru odrazivosti povrchu okna a dále 2 software TAGRA.eu Control pro potřeby kontrolních orgánů služby dopravní policie pro automatické vyhodnocování tachografových kotoučků a dat z digitálních tachografů. Pořízení těchto zařízení přijde PK zhruba na 200 tisíc korun. Zařízení bude následně darováno KŘ PČR na základě darovací smlouvy.

Měřiče WTM umožní policii kontrolovat řidiče vozidel, jejichž okna jsou polepena tmavými foliemi. Výsledky měření by pak bylo možné použít jako důkaz ve správním řízení. Měřiče WTM v současné době už používá policie např.v Moravskoslezském, Olomouckém či Karlovarském kraji.

Software TAGRA.eu Control policie využije při silničních kontrolách osádek nákladních aut a autobusů, při nichž se sleduje dodržování tzv. sociálních předpisů v silniční dopravě (dodržování dob řízení, dob odpočinku, bezpečnostních přestávek). PK již v roce 2011 daroval KŘ PČR 11 kusů tohoto zařízení, které policie při plnění svých povinností ve velké míře využívá. Nové 2 kusy zařízení by sloužily dopravnímu inspektorátu Městského ředitelství policie Plzeň a dopravnímu inspektorátu Územního odboru Klatovy. 

Projekt Plzeňský kraj-bezpečný kraj rozdělí další dotace

Další města zapojená do projektu PK-bezpečný kraj získají finance v celkové výši  přes 5 milionů 400 tisíc korun. Kamery přispějí ke zlepšení bezpečnostní situace v těchto městech a k prohloubení pocitu bezpečí jejich obyvatel a návštěvníků. Na rozšíření a modernizaci městského kamerového dohledového systému získají Horažďovice 1,5 milionu korun a město Stříbro (rozšíření kamer.systému) 1 milion 130 tisíc korun. Přeštice budou budovat II. etapu městského kamerového dohled.systému a z projektu získají milion 499 tisíc korun. Nýrsko kamerový systém vybuduje nově a získá milion 300 tisíc korun. 

Rozšiřování metropolitních sítí v Plzeňském kraji

Na realizaci projektů představujících výstavbu nebo rozšiřování metropolitních sítí v PK nebo připojení metropolitní sítě do vybudované komunikační infrastruktury PK CamelNET získají obce a města (viz tabulka) dotace v celkové výši 12 milionů 850 tisíc korun z programu Finanční podpora výstavby a rozšiřování metropolitních sítí v PK.

Dotační program CamelNET 2012 

Žadatel

Název projektu

Požadovaná dotace [Kč]

Přidělená dotace [Kč]

 
 

Město Blovice

Propojení objektů města Blovice optickým kabelem

462 000

439 665

 

Město Domažlice

Metropolitní optická síť města Domažlice – 2. etapa

1 750 000

1 750 000

 

Město Klatovy

Metropolitní síť Klatovy - II. etapa

1 750 000

1 750 000

 

Město Nepomuk

Metropolitní síť Nepomuk - 1. etapa

1 750 000

1 750 000

 

Město Nýrsko

Nýrsko optická síť II. etapa

1 750 000

1 750 000

 

Město Přeštice

Výstavba optické datové metropolitní sítě Přeštice - II. etapa

981 604

981 604

 

Město Rokycany

Metropolitní síť Rokycany etapa 1

1 750 000

1 750 000

 

Město Starý Plzenec

Optický kabel Starý Plzenec (CamelNET)

468 320

468 320

 

Město Stod

Metropolitní síť Stod

1 276 618

1 276 618

 

Město Stříbro

Vybudování metropolitní sítě města Stříbra (MAN)

933 793

933 793

 

 

Klatovy (ilustrační foto)

Další projekty budou zařazeny do programu ROP

Do 20. výzvy programu ROP, oblasti Modernizace regionální silniční sítě, budou zařazeny další projekty silničních staveb v celkové výši 302 milionů korun. Zastupitelé souhlasí s jejich předfinancováním a spolufinancováním. Mezi deseti projekty je například průtah III/18026-Starý Plzenec - Radyňská ulice za 48 milionů korun, II/ 205 - průtah Nekmíř za 74 milionů korun nebo rekonstrukce silnice II/198 Pernolec-Přimda, úsek 1, kde jsou celkové předpokládané náklady 42 milionů korun. 

Plzeňský kraj podpoří oblast prevence bezpečnosti silničního provozu

Centrum služeb pro silniční dopravu ZÍSKÁ dotaci ve výši 550 tisíc korun na zajištění činností v oblasti prevence BESIP v PK v roce 2012. Jedná se o nekomerční aktivity zaměřené z velké části na děti, kde se jeví prevence v oblasti BESIP jako velmi účinná. PK finančně podporuje oblasti BESIP každoročně a dotace plní svůj účel.

Oblast prevence BESIP je delegována na KÚPK, který prevenci v této oblasti zajišťuje. 

Stanovisko PK k problematice zrušení Vojenského újezdu Brdy

Dne 4. 1. 2012 byl Vládou ČR schválen materiál vycházející z tzv. „Bílé knihy o obraně“, zabývající se optimalizací vojenských újezdů.

Ministerstvo obrany v něm navrhlo zcela zrušit VÚ Brdy. Vláda ČR s tímto návrhem vyslovila souhlas. Zároveň schválila harmonogram, který stanovuje předání území civilní správě od 1. 1. 2016.

Zrušení VÚ Brdy se bezprostředně dotkne i deseti obcí PK. Jedná se o obce Borovno, město Spálené Poříčí, Dobřív, Mirošov, Míšov, Strašice, Skořice, Štítov, Těně a Trokavec, včetně k.ú. bývalých obcí Kolvín a Padrť.

Tyto obce přišly v průběhu let zřizování VÚ o část svého historického katastrálního území. Plzeňský kraj udělá všechny zákonné kroky k tomu, aby se původní katastrální území těmto obcím navrátila zpět. Jednání s Ministerstvem obrany ČR stále probíhají. Zatím jsme získali příslib, že v návrhu zákona o zrušení vojenských újezdů bude respektován náš návrh na úpravu hranic katastru i kraje.

Tento krok je důležitý i vzhledem k nutnosti vyřešit do budoucna protipovodňová opatření a ochranu zdrojů pitné vody.

Zároveň s tím ZPK souhlasí se zřízením CHKO Brdy. Při jeho vyhlášení bude úzce spolupracovat s MŽP ČR, zejména co se týče prostorového vymezení budoucí CHKO.

Mapu s vyznačeným územím brdských obcí najdete na:

http://mapy.kr-plzensky.cz/dokumenty/Brdy_navrhA3.png

Poskytnutí finanční dotace občanským sdružením

O.s.Parkinson získá dotaci od PK 100 tisíc korun jako příspěvek na cvičení v Rehabilitačním středisku MUDr. Pitry a na rehabilitační pobyty pro členy sdružení.

(V loňském roce byla činnost organizace podpořena částkou 100 000 korun).

200 tisíc korun získá společnost NIPI bezbariérové prostředí, o.p.s. jako příspěvek na zajištění poskytování odborného poradenství, odborných konzultací a vydávání metodických stanovisek pro oblast bezbariérového užívání staveb a přístupnosti v PK.  (loni podpora 200 tis.korun). Společnost Možnosti tu jsou, o.p.s. bude poskytnuta dotace bez mála 263 tisíc korun na částečnou úhradu provozních nákladů projektu Restaurace Kačaba, a to na mzdové náklady instruktorů pracovní rehabilitace za leden-březen 2012 (loni sem putovalo bez mála 188 tisíc korun). Půl milionu korun získá Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR – krajský výbor PK na základní činnost Krajského výboru a okresů PM, PS, DO,RO, TA a dále na rekondiční a pobytové akce a další činnosti. (V loňském roce byla činnost organizace podpořena také půlmilionovou částkou). 

Rozdělení dotací z Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV) PK 2012

ZPK souhlasí s rozdělením dotací PSOV PK 2012 podle návrhu Komise na rozdělení dotací. Od počátku ledna 2012 plně nahradil „papírové žádosti“ nový moderní elektronický systém eDotace Plzeňského kraje. V tomto systému bylo v rámci PSOV podáno celkem 411 žádostí, což je řádově o několik desítek žádostí více, než v loňském roce. Letos se z PSOV obcím rozdělí 60 milionů korun. Přehled obcí, které získaly dotace najdete v příloze. 

 


 

Soubory ke stažení