4. partnerské fórum Plzeňského kraje a Horní Falce se týkalo inovací

obrazek
06. listopadu 2013 17:34, aktualizováno 07. listopadu 2013 09:30, Mgr. René Zeithaml

Vládní prezidentka Horní Falce Brigitta Brunnerová a náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner podepsali 5. listopadu 2013 dokument, v němž mimo jiné deklarovali společnou vůli obou regionů navrhovat společně s experty inovační a výzkumné strategie a prezentovat se jako zajímavý přeshraniční prostor pro inovace a výzkum se sídlem řady podniků. Podpis deklarace byl vyvrcholením 4. Partnerského fóra Plzeňský kraj a Horní Falc – evropští sousedé, které se konalo od 4. do 5. listopadu v Chodové Plané. Tématem, které spojovalo příspěvky přednášejících a v jehož duchu se celé fórum neslo, bylo Inovace a hospodářský růst.  

Během prvního den fóra vystoupili se svými příspěvky prorektor Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Jaroslav Dokoupil, ředitel Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Filip Uhlík, výzkumné centrum Nové technologie při ZČU představil zástupce ředitele pro vnější vztahy Luděk Hynčík a o činnosti Vědeckotechnického parku Plzeň promluvil manažer pro rozvoj Jan Černý.

Druhý blok přednášek byl věnován institucím a firmám z Bavorska. O tom, jak zvyšuje konkurenceschopnost společnost Grammer, pohovořil vedoucí závodu v Tachově Martin Kořínek. Modelový projekt příhraničního vzdělávání kvalifikovaných pracovních sil, to bylo téma příspěvku Helmuta Schweigera, obchodního ředitele firmy Gerresheimer. Během druhého bloku vystoupili také zástupci východobavorské Technické vysoké školy Amberg – Weiden a Caroline Leisslová z Průmyslové a hospodářské komory Regensburg.

Ve druhém dni pokračovalo fórum jednáním gesčních skupin. „Členové skupin si předávají svoje zkušenosti. Každá skupina tak získává nové podněty a myšlenky, které pak dále rozvíjejí," říká Brigitta Brunnerová, vládní prezidentka Horní Falce. Zástupci gesčních skupin představili na fóru společná témata, na nichž právě spolupracují. V případě pracovní skupiny cestovní ruch to je například přeshraniční cyklostezka s česko-německým značením, v případě školství se spolupráce realizuje formou partnerství škol nebo společného projektu, který se zabývá stravováním ve školách. Gesční skupina zdravotnictví projednává spolupráci záchranných služeb na obou stranách hranice. Podobně spolupracují další skupiny v oblastech životního prostředí, dopravy, hospodářství, kultury aj.   

„Regiony, které využívají inovace, snadněji dosahují růstu a rozvíjejí se výrazně rychleji. Je pro nás prospěšné jít po společné cestě, kterou jsme započali. Musíme propojit vědu a hospodářství, ale také politiku a samosprávu, abychom dokázali obstát v globalizovaném světě," vysvětluje Brigitta Brunnerová, proč právě téma inovace bylo tentokrát tím stěžejním. „Nechceme vyrábět nejlevnější zboží, ale společně chceme být regionem, kde budou vznikat ty nejmodernější a skutečně inovativní výrobky," doplňuje vládní prezidentka Horní Falce.

Podle náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatika Ivo Grünera představují inovace způsob, jak lze zlepšovat život lidí, především ve smyslu zajištění adekvátních pracovních míst.

„Připravujeme program inovačních voucherů pro podniky, které budou spolupracovat s našimi výzkumnými institucemi, ať už to bude univerzita, nebo soukromé výzkumné podniky. Chceme tak dát impuls malým a středním firmám k tomu, aby získávaly zkušenosti v oblasti inovací a přispívaly k rozvoji regionu,“ konstatoval náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatika Ivo Grüner.

Tečkou za podzimním fórem byl podpis závěrečné deklarace, podle níž Plzeňský kraj i Horní Falc chtějí spolupracovat v oblasti výzkumu a inovací, navrhovat ve spolupráci s odborníky inovační a výzkumné strategie a prezentovat se jako zajímavý přeshraniční prostor pro inovace a výzkum se sídlem řady podniků. Zástupci obou regionů také deklarují zájem spolupracovat v oblasti hospodářství, podporovat přeshraniční kontakty firem, vznik nových pracovních míst a zvyšovat konkurenceschopnost obou regionů.


Ivo Grüner a Brigitta Brunnerová při podpisu deklarace