6. ročník soutěže "Ne"tradiční karafiát

obrazek
30. ledna 2014 16:02, aktualizováno 15:02, Mgr. René Zeithaml

Odborná škola výroby a služeb, Vejprnická 56, Plzeň, pořádala 29. ledna 2014 již 6. ročník soutěže "Ne"tradiční karafiát.

Soutěž je zaměřena floristicky tj. na vázání a aranžování květin, přírodnin a doplňkového materiálu. Letošního ročníku se zúčastnilo devatenáct soutěžících ze šesti škol.

Mottem soutěže bylo: „Káva a čaj o páté, to je pro nás posvátné". Úkolem soutěžících bylo vytvořit aranžmá z květin vztahující se k pití oblíbených nápojů kávy nebo čaje.

Prvním úkolem bylo vytvoření květinové dekorace hrnečku na kávu.  Šálek na kávu nebo čaj s podšálkem soutěžící zdobili většinou živými květinami např. fréziemi, tulipány, růžemi, různými druhy orchidejí, karafiáty a dalším materiálem.


Přízdoba hrnečku

Druhým úkolem, tzv. překvapení, bylo vytvořit květinový dortík. Ten měl nejen doplňovat téma popíjení teplých nápojů, ale byl první připomínkou oslavy třicátého založení pořádající školy.

Všichni soutěžící obdrželi stejný materiál – korpus dortu z vypichovací hmoty pro živé květiny, rostlinný materiál v podobě mini karafiátů, chryzantém odrůdy Santiny, doplňkovou zeleň a různé přízdoby.


Květinový dortík

Výzdoba stolu pro dvě osoby bylo téma třetího úkolu vazačské soutěže. Soutěžící aranžovali stoly pro přátelské setkání dvou lidí při pití kávy nebo čaje. Všechny dekorace i rostlinný materiál si soutěžící zajišťovali sami. Pro výzdobu stolů byly použity různé kávové a čajové soupravy, ubrusy z různých materiálů a další přízdoby. Květinová výzdoba byla rozmanitá. Na některých stolech byly orchideje – Paphiopedilum (střevičník), Phalaenopsis (můrovec), Dendrobium.  Objevily se i bílé jehlicovité chryzantémy, růžové bramboříky, tulipány, pryskyřníky, frézie, karafiáty, alstromérie (lilie inků), kaly, lilie, květy Billbergia nutans (bromélie nazývaná „Čínský oves“), anthurie zelené barvy a další.


Stůl pro dva

Kritéria hodnocení:
   1. výtvarné a estetické pojetí úkolu                       max. 10 b.
   2. technické provedení                                         max. 10 b.
   3. celkový dojem - vyjádření tématu                     max. 10 b.
                                                                           --------------
Cekem za jeden soutěžní úkol od jednoho porotce        30 b.

Výrobky hodnotila tří členná komise sestavená z odborníků v oblasti zahradnictví a floristika.

Výsledky soutěže:

Ceny soutěžícím předávala ředitelka Odborné školy výroby a služeb, Vejprnická 56, Plzeň Hana Krýslová spolu s vedoucím oddělení organizace školství Krajského úřadu Plzeňského kraje Ladislavem Vítkem.