Aktivní den na zelené střeše Evropy

obrazek
14. května 2013 12:39, aktualizováno 15. května 2013 12:49, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj a město Železná Ruda zve všechny velké i malé příznivce pěší turistiky a cykloturistiky na akci "Aktivní den na zelené střeše Evropy".

Obout pohory, oprášit kola a vyrazit na zelenou střechu Evropy – Šumavu, tak by se ve stručnosti dalo shrnout motto zajímavé akce, která je určena pro všechny věkové skupiny.

V prostoru parkoviště Kaskády v blízkosti dolní stanice sedačkové lanové dráhy Špičák - Pancíř v  sobotu 25. května 2013 v době od 10:00 do 10:30 hodin proběhne registrace účastníků, kde každý příchozí obdrží účastnický list spolu s kupóny a mapkou se zakreslenou trasou. Připraveny budou celkem čtyři trasy, dvě určené pro vyznavače pěší turistiky a dvě pro cyklisty.

"Aktivní den na zelené střeše Evropy" je určen nejen pro aktivní sportovce, ale především pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi. Pro trénovanější je připravena cca 30km trasa směr Pancíř, Špičácké Sedlo a přes Černé a Čertovo jezero zpět na Kaskády. Kratší trasa čítající cca 6 km vede na Pancíř a po pancířské sjezdovce na Sedlo, přes areál Špičák zpět na Kaskády. Vyznavači cykloturistiky také nepřijdou zkrátka, trasa pro ty zdatnější bude dlouhá cca 30 km a povede z Kaskád na Pancíř, přes Můstek a Prenet na Zelenou Lhotu a zpět stoupáním přes Hojsovu Stráž, Špičácké sedlo do cíle na parkoviště Kaskády. Druhá trasa, určená pro rekreační cyklisty nebo nejmladší účastníky bude v délce cca 6 km a povede taktéž přes Pancíř, Špičácké Sedlo, dále po nově vybudované části cyklostezky – singltrek zpět na Kaskády. Dobrou zprávou pro všechny účastníky je skutečnost, že lanovka Špičák - Pancíř vyveze v rámci akce všechny zdarma. Účastníci cyklotrasy mají povolený "doping ve formě použití lanovky" jen do úrovně výstupní stanice Hofmanky. V rámci akce bude zdarma i vstup na pancířskou rozhlednu, kde krom nádherných výhledů bude připraven i zajímavý kvíz.

Slavnostní zahájení proběhne v 10:45 hodin za účasti náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiřího Stručka a starosty Železné Rudy Michala Šnebergra. Před startem, který je naplánován na 11 hodinu, bude rozcvička, která turisty pozitivně nastartuje na sportovní výkony, ale i na bezpečnou turistiku bez zranění. Po celý den je připraven na parkovišti Kaskády doprovodný program, soutěže pro děti, živá hudba, možnost vyzkoušet si jízdu v motokáře nebo na koloběžce. Příjemným zpestřením pro všechny bude i den otevřených dveří Horské služby v jejich novém sídle v blízkosti nástupní stanice sedačkové lanovky. Po sportovním výkonu přijde k chuti tradiční klobása a nebude chybět ani železnorudské pivo. V závěru dne budou slosovány účastnické listy, a to pro každou cyklo i pěší trasu zvlášť. Pro účast ve slosování o hodnotné ceny nestačí jen odpovědět na nevšední otázky, ale také získat otisk razítka na určených kontrolních místech na trase. Celkem tedy bude odměněno 12 vylosovaných účastníků. Těšit se mohou na hodnotné ceny, jako víkendový pobyt pro dva na Šumavě, poukázky do pohádkové cukrárny či minipivovaru v Železné Rudě apod.  Ty, na které se štěstí neusměje, nemusí být smutní, na každého účastníka čeká v cíli drobný dárek.

Celý den budou k dispozici propagační materiály nejen o Šumavě, ale i dalších zajímavostech kraje. Plzeňský kraj pro letošní turistickou sezónu nabídne ucelenou řadu nových propagačních materiálů. Vůbec poprvé vyšla mapa, která představuje oblast Šumavy jako kompaktní turistickou oblast, tedy její severozápadní část včetně oblasti jižních Čech a bavorského příhraničí a je doplněna o region Českého lesa. Tato mapa není ale jen klasickou pomůckou při hledání cesty, je zároveň i inspirací. Najdete tu totiž užitečné informace, které můžete využít už při plánování výletů a cest na Šumavu. Zároveň bude k dispozici i image publikace s názvem Šumava, Český les a bavorské příhraničí. Šumava se tu představuje v celé své kráse. Řadu materiálů doplňuje Turistický průvodce Šumava, Český les a bavorské příhraničí. Průvodce nabízí 24 doporučených turistických tras pro různé cílové skupiny - pěší, cyklisty, lyžaře, vodáky, pro všechny věkové kategorie, ale také rodiny s dětmi i pro zdravotně handicapované.  Turisté jistě v publikaci ocení fotografie, mapy a další praktické informace, např. délku trasy, možnosti občerstvení, parkování, adresy a kontakty na informační centra atd. Vhodným doplněním průvodce je i speciální nabídka na různé akce a prohlídky v každém ročním období. „Všechny tyto přínosné publikace a mapy vznikly za podpory EU, v rámci rozsáhlého projektu Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií, který v červnu letošního roku končí" vysvětluje Jiří Struček náměstek hejtmana PK. „Myslím, že se v jeho rámci beze zbytku povedlo naplnit vytvoření a distribuci tří nových propagačních produktů cestovního ruchu: Šumava = zelená střecha Evropy, Živý folklór Chodska a Pivo = zlatý poklad Plzeňského kraje" zdůraznil Jiří Struček.

Více informací na turistickém portále www.turisturaj.cz.