Aktivní politika zaměstnanosti musí být založena na spolupráci na všech úrovních

obrazek
29. března 2013 10:20, aktualizováno 09:20, Mgr. René Zeithaml

Ve Vědeckotechnickém parku v Plzni se 27. března 2013 uskutečnilo diskusní fórum na téma Spolupráce s místními autoritami a podnikateli. Zástupci odborů, podnikatelů, kraje a obcí diskutovali o rozvoji ekonomiky v regionu, vývoji nezaměstnanosti, a především možnostech aktivní politiky zaměstnanosti. Inspirací může být Moravskoslezský pakt zaměstnanosti.

Diskusní fórum, které uspořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) – Regionální rada odborových svazů ve spolupráci s Radou Plzeňského kraje a Regionální hospodářskou komorou, se konalo v rámci projektu „Posilování sociálního dialogu pro všechny zaměstnance – Důstojná práce – Česká republika“, financovaného z Norských fondů a realizovaného v období od 1. 12. 2012 do 31. 5. 2014.

Diskutovanými tématy byl rozvoj ekonomiky v regionu, vývoj nezaměstnanosti nebo pracovní podmínky zaměstnanců, všechna témata však spojovala problematika aktivní politiky zaměstnanosti, tedy jakými nástroji lze pozitivně ovlivňovat trh práce.

„Naší výhodou je, že máme silného partnera – Bavorsko. Řada firem má investory z Bavorska a tato spolupráce s německou stranou je pro nás cestou ke zvýšení hospodářského růstu. Nicméně potřebujeme řešit infrastrukturu. Silnice I/27 jako nejkratší vzdálenost mezi Drážďany a Mnichovem přes ČR, I/26, která je velmi důležitá pro napojení na Bavorsko. Tyto rozvojové osy jsou naprosto nezbytné a bez diskuse s centrální vládou se situace nezlepší,“ pojmenoval náměstek hejtmana Ivo Grüner, co brzdí rozvoj regionu.

Jak lze postupovat v rámci aktivní politiky zaměstnanosti přiblížil Zdeněk Karásek, člen Výkonné rady Moravskoslezského paktu zaměstnanosti. Pakt, čerpající ze zkušeností ze zahraničí, je unikátní v tom, že je založen na spolupráci všech klíčových aktérů na všech úrovních. „Trh práce je složitý mechanismus se spoustou aktérů, kteří mají různé zájmy. Aby se dal pozitivně ovlivňovat, vyžaduje to spolupráci na všech možných úrovních,“ řekl Zdeněk Karásek. Systém funguje dlouhodobě v zahraničí a nyní se zavádí i v Česku. Jako příklad vhodný následování uvedl Karásek rakouský model, kde pakty existují jako systém, kdy každá rakouská spolková země má pakt zaměstnanosti a celkovou koordinaci provádí ministerstvo práce. ČR je v zatím spíše neaktivní. Vedle Moravskoslezského kraje, kde byl pakt zaměstnanosti uzavřen už v roce 2011, letos tento příklad následoval kraj Jihočeský. Zásadní je přitom spolupráce všech klíčových aktérů v regionu. V Moravskoslezském kraji tak funguje Integrovaný program rozvoje zaměstnanosti, do něhož jsou zapojeny školy, zaměstnavatelé, odbory, kraj a obce a který zahrnuje například program pro rozvoj talentovaných vysokoškoláků, program určený pro rozšíření znalostí angličtiny, program pro základní a střední školy k rozvoji podnikavosti, síť center kariérového poradenství, program zaměstnaneckých a vzdělávacích agentur, zajišťující obcím či podnikatelům agenturní zaměstnance na veřejně prospěšné práce i další, kvalifikovanější služby.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila je každá aktivita směřující ke snížení zaměstnanosti žádoucí. Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner připomněl, že Plzeňský kraj vzhledem k nedostatku zaměstnanců v technických oborech už podniká kroky, které by měly zvýšit zájem žáků o tyto obory. Kraj za tímto účelem zřídí nadaci, která bude zajišťovat stipendijní systém a propagovat technické školství.  V úterý 2. dubna se na Krajském úřadu Plzeňského kraje uskuteční fórum Strategie odborného vzdělávání v Plzni a v Plzeňském kraji, kde by mělo být mj. specifikováno, jaké profese budou v následujících dvaceti letech potřeba.