Arménská delegace se seznámila s činností kraje a města

obrazek
06. září 2012 10:37, aktualizováno 11:45, Šárka Stará

Na Krajském úřadu přivítal delegaci zástupců arménské regionální správy náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner a vedoucí odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec. Ten seznámil účastníky delegace se základními údaji o Plzeňském kraji a představil Plzeň jako město vzdělanosti a průmyslu a Plzeňsko jako region s nadprůměrnou kvalitou životního prostředí. Přiblížil také kraj z hlediska ekonomiky a cestovního ruchu a seznámil arménské hosty s tzv. projekty brownfields, kdy se například k výstavbě průmyslových zón využívá starých opuštěných továren, kasáren a podobných objektů, které již přestaly sloužit svému původnímu účelu. „Nechceme už pouštět továrny na zelenou louku,“ řekl Miloslav Michalec během své prezentace a jako příklady brownfields v kraji uvedl bývalá kasárna ve Stříbře nebo vojenské letiště v Plzni-Líních.

Michalec dále představil práci odboru regionálního rozvoje, jmenovitě například Program stabilizace a obnovy venkova, přičemž uvedl: „Cílem naší politické reprezentace je hlavně pomáhat malým obcím našeho kraje.“  Na závěr svého příspěvku „provedl“ arménské hosty zajímavými místy regionu. 


Formou audiovizuální prezentace představil Miloslav Michalec arménské delegaci Plzeňský kraj.

Druhá část setkání byla věnována představení města Plzně. To zastupovala Helena Knížová, ředitelka Úřadu služeb obyvatelstvu, a Adriana Krásová, manažerka projektu Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015. Adriana Krásová představila mimo jiné klíčová poselství zmiňovaného projektu a nejdůležitější investice, které v souvislosti s ním byly nebo ještě budou vynaloženy, zmínila v této souvislosti například vznikající multikulturní centrum na Světovaru, novou budovu divadla či revitalizaci Štruncových sadů.


Město Plzeň na setkání zastupovaly (zleva) Adriana Krásová a Helena Knížová.

V závěru setkání byl vymezen prostor na otázky arménských hostů. Ti se zajímali například o problematiku národnostních menšin v kraji či o spolupráci kraje a města se zahraničními partnery.