Brdy potřebují mobilní signál a řešení protipovodňových opatření

obrazek
29. června 2016 14:43, aktualizováno 13:47, Mgr. Alena Marešová

Dvě stěžejní témata řešili ve středu 29. června na zámku Tři trubky v Brdech zástupci dotčených orgánů, a to pokrytí území bývalého vojenského újezdu mobilním signálem a vyřešení problémů s vodou, která způsobuje v přilehlých obcích záplavy.

Na jednom místě se tak sešli na popud Plzeňského kraje hejtman kraje Václav Šlajs, náměstek Ivo Grüner, radní Václav Štekl, náměstek ministra životního prostředí ČR Vladimír František Mana, starosta Hrádku Jaroslav Perlík, tajemník obce Strašice, ředitel Vojenských lesů a statků ČR Josef Vojáček, ředitel divize Hořovice - Vojenské lesy a statky ČR Petr Švadlena, ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Pavel Krákora, ředitel HZS PK František Pavlas, vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer a zástupce mobilního operátora Vodafone.

První část jednání byla věnována zejména pokrytí území signálem a možnostem zásahu složek IZS. Podle náměstka Ivo Grünera je pokrytí mobilním signálem zásadní pro bezpečnost. „Pokrýt Brdy signálem je důležité, aby mohly složky IZS včas zasáhnout," uvedl náměstek, což potvrdil také ředitel HZS PK. Starosta Hrádku zmínil také nutné posílení počtu policistů v okolí a zlepšení vybavení jednotek požární ochrany kategorie III.

Podle zástupců společnosti Vodafone má případná výstavba centrál na území CHKO svá úskalí, nicméně ve spolupráci s vedením CHKO, ministerstvem ŽP a krajem se bude dále jednat o možnostech využití míst, kde je dostupná elektrická energie, a která dříve využívala armáda.

Z hlediska požární ochrany je dle ředitele HZS Františka Pavlase zajištěno plošné pokrytí, podařilo se nakoupit 11 nových cisteren a jsou proškolené jednotky, problém vidí v případě velkého požáru, kdy se dojezdové časy jednotek prodlouží kvůli rozsáhlosti území a špatným přístupovým cestám. Řešení problému se hledají ve spolupráci s ministerstvy vnitra a obrany.

Ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Pavel Krákora uvedl, že v Hrádku a Blovicích již byly posíleny počty policistů a techniky. Speciální cvičení se týkají zejména pátrání po pohřešovaných osobách.

Značení turistických cest v této oblasti se ujal Klub českých turistů, který do konce letošního roku proznačí cca 70 km turistických tras. V případě cyklotras se zatím hledá subjekt, který by značení zajistil. Plánují se investice do komunikací, které jsou v havarijním stavu. Dle ředitele Petra Švadleny jsou rozplánovány opravy silnic na dalších pět let.

V druhé části společné schůzky se řešila problematika povodní a zadržení vody v krajině. Hovořilo se o významu Patrťských rybníků a také nutnosti provést opatření tak, aby voda v krajině zůstala. „Veškerá opatření musí být komplexní, aby fungovala nejen jako protipovodňová, ale vzhledem k budoucímu vývoji klimatu musíme myslet na zadržení vody v krajině," uvedl Grüner.

Řešení se nabízí několik, ale stále se zpracovávají studie a hledají další možnosti. Na dotčeném území působí více subjektů, proto se role koordinátora v této problematice ujal radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl. Další schůzka nad touto problematikou by se měla uskutečnit v září.

Fotografie: