Celostátní finále mladých karosářů a autolakýrníků na SPŠ dopravní

obrazek
30. března 2012 14:40, aktualizováno 22. května 2012 11:21,

Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň (Karlovarská 99) se poprvé stala pořadatelem celostátního finále soutěží žáků třetích ročníků oborů karosář, Karosář Junior 2012 a autolakýrník, Autolakýrník Junior 2012.

V SPŠ dopravní v Plzni – Křimicích soutěžili ve dnech 28. a 29. března 2012 žáci z 12 škol z celé České republiky, kteří přijeli v doprovodu svých učitelů. Do finálového klání se probojovalo deset karosářů, kteří zahájili soutěž vědomostním testem na počítači, pokračovali poznávací částí a následně vykonávali praktické úkoly na pracovištích, například vyrovnání části karosérie, rovnání karosérie na rovnací stolici, svařování a montáž karosérie.

„Každá takováto soutěž, která ukáže, jak šikovné ruce naši žáci mají, je dobrá. Je důležité zviditelňovat tato řemesla, protože jak se říká český národ je postavený na „zlatých českých ručičkách“ a ty je potřeba podporovat už v mládí, jinak se nám stará dobrá řemesla postupně vytratí. Mladé řemeslníky je potřeba podporovat, motivovat a oceňovat na soutěžích, aby u řemesla zůstali stále, protože tady je naše budoucnost,“ řekl při slavnostním vyhlášení náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládež, sport a ekonomika Jiří Struček.

Autolakýrníků se utkalo sedm a spolu s nimi mimo soutěž jeden zástupce z pořádající školy.  Jejich soutěž se skládala také ze tří částí: teoretické, poznávací a praktické. V nich žáci prokázali úroveň svých znalostí a praktickou zručnost při opravě poškozeného dílu auta s dodržením správného technologického postupu a zvolením vhodných materiálů.

V obou soutěžích měly své zástupce ISŠ automobilní Brno, SŠ automobilní a informatiky Praha, SOŠ a SOU Hradec Králové, ISŠ technická Vysoké Mýto a ISŠ Vysoké nad Jizerou.

Spolu s pořádající školou se na organizaci a hladkém průběhu soutěží podílely firmy, které patří mezi nejvýznamnější na českém trhu v automobilových a lakýrnických oborech  a firmy z Plzeňského kraje provádějící opravy karosérií.

 Celá soutěž probíhala pod záštitou náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, mládež, sport a ekonomiku Jiřího Stručka.

Nejlepším karosářem se stal Michal Petřík ze SOŠ a SOU Hradec Králové a mezi autolakýrníky zvítězil Ondřej Pazdera ze SŠ automobilní a informatiky Praha. Vedle diplomů si ti nejlepší odnesli i hodnotné ceny, které věnovaly autolakýrnické firmy, MŠMT, zřizovatel  KÚ Plzeň. Vítězové se dále zúčastní v červnu v Brně galavečeru, kde obdrží prestižní zlatou plaketu „České ručičky 2012“, což je přehlídka odborných schopností a dovedností žáků středních škol s celostátní působností.

Tři nejlepší soutěžící z každé soutěže postupují do mezinárodního kola, které se uskuteční v Bratislavě.

                vítězové souteže M. Petřík a O. Pazdera s J.Stručkem