Ceny hejtmana za záchranu života byly rozdány

obrazek
15. prosince 2011 19:15, aktualizováno 07. února 2012 09:23,

Cenu hejtmana za záchranu lidského života získali dne 15.12.2011 na krajském úřadu tři mladí lidé. Hejtman Milan Chovanec tak navázal na tradici a vrací se k oceňování osobní statečnosti. Plzeňský kraj oceněné vybíral z několika desítek došlých návrhů.
Ocenění si převzali z rukou hejtmana šek na 10 tisíc korun, pamětní list a plaketu. Nejmladším oceněným je Patrik Novák z Tachova, který pomohl svému strýci při cyklovýletu v německém příhraničí. Muž spadl z kola a upadl do bezvědomí. Tehdy šestnáctiletý student lesnické školy v Písku okamžitě začal s resuscitací.
Druhou oceněnou je osmnáctiletá studentka Sportovního gymnázia v Plzni Karolína Šimůnková, která loni na zimním stadionu v Rokycanech zachránila svého spolužáka. Zastavila mu tepenné krvácení do příjezdu záchranářů.
Třetím zachráncem je Sandra Křížková, která pracuje v plzeňských jeslích. Díky její okamžité pomoci přežil dvouletý chlapec. Upadl do bezvědomí a Sandra ho musela oživovat hned dvakrát, než přijela záchranka.
„Vaše zásluhy jsou velké a nemohou zůstat bez povšimnutí. Oceňuji vaši statečnost a děkuji vám za vaše činy. Jsem moc rád, že takové lidi v kraji máme. Přál bych si, aby v řadách mladých lidí měli ostatní více takových vzorů. Velké díky a velká gratulace k tomu, jací jste, “ říká hejtman Milan Chovanec.
Hejtman Milan Chovanec navazuje na tradici svého předchůdce Petra Zimmermanna, který v minulosti ocenil za občanskou statečnost přes dvě desítky lidí. Oceňoval nejen za hrdinské činy, nezištnou pomoc nebo za záchranu života, ale také za celoživotní postoje v boji proti totalitě.

                    Sandra Křížková
                      Patrik Novák
  
                    Karolína Šimůnková

ocenění vyprávěli členům Rady Plzeňského kraje své zkušenosti se záchranou lidského života

hejtman Milan Chovanec předává ocenění Patrikovi Novákovi

ocenění: Sandra Křížková, Patrik Novák a Karolína Šimůnková

náměstek Ivo Grüner děkuje Karolíně Šimůnkové

náměstek Jiří Struček gratuluje Sandře Křížkové