Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava & Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje

obrazek
30. dubna 2015 14:44, aktualizováno 05. května 2015 07:17, Bc. Eva Mertlová

Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se v pátek 29. května 2015 uskuteční gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava, jejíž součástí bude také 5. ročník Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje. Připraven je bohatý program pro celou rodinu, bavit se budou jak malí návštěvníci, na které čeká Majda z Kouzelné školky nebo farma Moulisových, tak velcí, které čeká spousta ochutnávek i inspirace v kuchyni.

Součástí festivalu, který letos připomíná 15. výročí novodobé historie krajů, bude slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2015. Tu pořádá Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský a intervenční fond a v Plzeňském kraji je její organizací pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z.s., a Úhlava, o.p.s., za podpory Plzeňského kraje. Jejím cílem je upozornit spotřebitele na lokální produkty a ukázat, že v našem kraji existují špičkoví výrobci, u nichž se vyplatí nakupovat.

Návštěvníci se mohou také těšit na farmářský trh se zmíněnými regionálními potravinami kraje. Program dále nabídne kuchařskou show zaměřenou na přípravu jídel z potravin Evropského regionu Dunaj-Vltava. Představí se zde Národní tým kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ale také vítěz soutěže Vaříme to slow, tým Hotelové školy, Plzeň.

Akce, která se uskuteční také díky významné finanční podpoře společnosti NET4GAS, se koná v rámci letošního předsednictví Plzeňského kraje v Evropském regionu Dunaj-Vltava. Ten byl založen v roce 2012. Partnerskými regiony v ERDV jsou Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Vysočina, Horní Falc, Dolní Bavorsko s Altöttingem, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. ERDV se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. Plzeňský kraj se během svého předsednictví zaměřuje především na představení tohoto regionu širší veřejnosti.

Vstup na akci je zdarma.