Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava & Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje

obrazek
25. května 2015 13:59, aktualizováno 12:59, Bc. Eva Mertlová

Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se v pátek 29. května 2015 uskuteční gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava, jejíž součástí bude také 5. ročník Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje. Připraven je bohatý program pro celou rodinu, bavit se budou jak malí návštěvníci, na které čeká Majda z Kouzelné školky nebo farma Moulisových, tak velcí, které čeká spousta ochutnávek i inspirace v kuchyni.

Návštěvníci se mohou také těšit na farmářský trh se zmíněnými regionálními potravinami kraje. Program dále nabídne kuchařskou show zaměřenou na přípravu jídel z potravin Evropského regionu Dunaj-Vltava. Představí se zde Národní tým kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ale také vítěz soutěže Vaříme to slow, tým Hotelové školy, Plzeň.

Součástí festivalu, který letos připomíná 15. výročí novodobé historie krajů, bude slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2015, které se uskuteční po slavnostním zahájení akce v 11 hodin. V letošním roce se o titul Regionální potravina ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky.

Jak dopadlo hodnocení Regionálních potravin?

Výběr poroty:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas - Přešínská játrová paštika zauzená (Řeznictví a uzenářství Herejk s.r.o.)

Masné výrobky trvanlivé - Brodská klobása (MASO WEST s.r.o.)

Sýry včetně tvarohu - Přírodní sýr (Soukromá farma Holštýn - Minimlékárna JOMA)

Mléčné výrobky ostatní - neuděleno

Pekařské výrobky včetně těstovin - Kváskový chléb pšenično-žitný (Pekařství U Seberů)

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Klatovské duo řezy (SŠZP Klatovy, Národních mučedníků 141)

Alkoholické a nealkoholické nápoje - Nebílovský mošt - příchuť jablko hruška (LUKRENA a.s.)

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Lahodný křimický zelný salát s koprem (Ing. Jaroslav Lobkowicz)

Ostatní - Jahodová zmrzlina (Pavel Šťáhlich)

Soutěž o logo Regionální potravina pořádá Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský a intervenční fond a v Plzeňském kraji je její organizací pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z.s., a Úhlava, o.p.s., za podpory Plzeňského kraje. Jejím cílem je upozornit spotřebitele na lokální produkty a ukázat, že v našem kraji existují špičkoví výrobci, u nichž se vyplatí nakupovat. Vítězové získávají  právo zdarma po dobu čtyř let užívat značku Regionální potravina.

Celá akce, která se uskuteční také díky významné finanční podpoře společnosti NET4GAS, se koná v rámci letošního předsednictví Plzeňského kraje v Evropském regionu Dunaj-Vltava. Ten byl založen v roce 2012. Partnerskými regiony v ERDV jsou Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Vysočina, Horní Falc, Dolní Bavorsko s Altöttingem, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. ERDV se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. Plzeňský kraj se během svého předsednictví zaměřuje především na představení tohoto regionu širší veřejnosti.

Vstup na akci je zdarma.