Čínská delegace se zajímala o oblasti možné spolupráce

obrazek
31. října 2014 13:54, aktualizováno 12:54, Mgr. Alena Marešová

Členy Stálého výboru městského lidového kongresu města Hangzhou přijal v pátek 31. října 2014 na krajském úřadě náměstek Ivo Grüner spolu s náměstkyní hejtmana Zdeňku Liškovou a Miloslavem Zemanem, předsedou představenstva Asociace Hospodářských komor Jihozápad.

V úvodu setkání byl přítomným prostřednictvím krátkého filmu představen Plzeňský kraj a náměstek Ivo Grüner zmínil dosavadní spolupráci z provincií Zhejiang, která je partnerskou provincií Plzeňského kraje, a jejímž hlavním městem je právě Hangzhou. „V brzké době se chystá otevření společné kanceláře Plzeňského kraje a provincie Zhejiang ve městě Hangzhou. Podrobnosti budeme dojednávat přímo v Číně, kam pojedeme ještě letos na podzim," uvedl Grüner. Kancelář v Plzni by se pak měla otevřít na podzim příštího roku.

Členy delegace zajímala činnost hospodářské komory v kraji a také způsob nakupování mladých lidí u nás. „V Číně je obrovský boom nakupování po internetu. Zvláště mladí lidé pořizují na internetu až 80 procent zboží. Ceny jsou totiž až o dvě třetiny nižší než v obchodech," vysvětlil pan Xiang Qin, zástupce ředitele Stálého výboru městského lidového kongresu Hangzhou. Dále uvedl, že Čína očekává velký rozvoj cestovního ruchu a díky tomu také rozšíření možností spolupráce. Čína začíná objevovat trhy střední a východní Evropy a Afriku a věří, že s nárůstem cestovního ruchu bude více příležitostí k obchodu.