Čínská delegace se zajímala o ochranu vod a ovzduší

obrazek
19. září 2014 17:04, aktualizováno 16:04, Mgr. Alena Marešová

Členy delegace z čínské provincie Zhejiang v pátek 19. září 2014 na Krajském úřadě Plzeňského kraje přijala náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková spolu s radním Václavem Šteklem. Tématem setkání byla ochrana životního prostředí a zkušenosti Plzeňského kraje v této oblasti.


Čínskou delegaci přijala na krajském úřadě náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková a radní Václav Štekl.
 

Delegaci z partnerské provincie Zhejiang vedl ředitel úřadu na ochranu životního prostředí provincie pan Xia Ruhong. Při setkání na krajském úřadě byl přítomným krátce představen Plzeňský kraj a poté se debatovalo o tématech, která zajímala zejména čínskou stranu. Spolu s ředitelem úřadu na ochranu životního prostředí dorazili další čtyři ředitelé obdobných úřadu ve velkých městech provincie Zhejiang. „Chceme se seznámit se situací při ochraně životního prostředí v České republice a rádi bychom se informovali o vašich zkušenostech z období, kdy byly zavedeny normy Evropské unie," řekl v úvodu setkání pan Xia Ruhong s tím, že jejich vláda v posledních několika letech investovala do ochrany životního prostředí nemalé prostředky.


Hlavním tématem setkání byla ochrana životního prostředí.

Na otázky týkající změn, které nastaly po přijetí přísnější legislativy při ochraně životního prostředí, odpovídal radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl a vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal. Hosty zajímalo zavádění přísnějších norem do praxe jak v oblasti čištění odpadních vod, tak v oblasti ekologického využití odpadu. Radní Václav Štekl také zmínil součinnost státu a kraje při poskytování dotací na výměnu starých kotlů za nové ekologické kotle, přičemž uvedl, že malá lokální topeniště tvoří až 30 % veškerého znečištěného ovzduší u nás. Na otázky kolem čištění odpadních vod, legislativy v této oblasti, budování kanalizací, sledování kvality vody a také například určování cen pro domácnosti za tyto služby odpovídala vedoucí oddělení vodního hospodářství Marie Hanušová.

Při setkání padla také zmínka o vzájemných dobrých vztazích Plzeňského kraje a provincie Zhejiang, se kterou má kraj podepsanou dohodu o vzájemné spolupráci a jejíž guvernér Plzeňský kraj letos v květnu navštívil.