Členové krajské rady se sešli se starosty ze severního Plzeňska a z Tachovska

obrazek
03. května 2013 16:29, aktualizováno 06. května 2013 08:06, Šárka Stará

Ve čtvrtek 2. května se v kulturním domě v Nýřanech uskutečnilo tradiční setkání členů Rady Plzeňského kraje se starosty. Letošní první setkání, kterého se jako hosté zúčastnili také členové Parlamentu ČR Milada Emmerová, Ivana Levá, Václav Votava, Igor Jakubčík, Václav Koubík a Jaroslav Lobkowicz, bylo určeno pro starosty obcí okresů Tachov a Plzeň - sever. Krajská rada se tak před zástupci obcí poprvé představila ve složení vzešlém z podzimních voleb 2012.


Krajskou radu představil hejtman Milan Chovanec.

"Plzeňský kraj je krajem nezadluženým. Vím, že už se z toho pomalu stává klišé, ale je to stále pravda," řekl v úvodu hejtman Milan Chovanec. "V současné době dobíhá plánovací období, to znamená, že největší nápor na rozpočet kraje je právě teď. Rozdíl mezi rokem 2008 a letošním rokem je 900 miliónů korun, část z toho je dána sníženým výběrem daní, část restrikcí vlády a část také promítnutím inflace do příjmů kraje," doplnil hejtman. Připomněl také, že Plzeňský kraj je se svými 3,4 miliardami ve srovnání s 3miliardovým rozpočtem Plzně značně podfinancován. 


Hejtman Milan Chovanec promluvil mimo jiné o finanční situaci kraje.

Jednotliví členové krajské rady poté promluvili o svých resortech i o plánovaných akcích a představili dotační tituly, z nichž mohou obce čerpat finanční prostředky na své projekty. O aktuálně řešené problematice v oblasti životního prostředí, a sice o zákonu o NP Šumava, promluvil radní Václav Štekl. "Chtěl bych vyvrátit nařčení, že Plzeňský kraj se ve svém návrhu snaží otevřít Šumavu developerům," uvedl radní. "Snažíme se sjednotit pravidla péče a chování v NP Šumava. Nechceme, aby se jeden ředitel choval ochranářsky a jiný zcela opačně. Chceme, aby zákon o Šumavě dosáhl přijatelné podoby a nebráníme se úpravám našeho návrhu," dodal Václav Štekl. Řekl také, že ve spolupráci s některými poslanci už byl vytvořen kompletní pozměňovací návrh zákona.


Sál nýřanského kulturního domu se zaplnil starosty okresů Tachov a Plzeň - sever.

V závěru setkání zazněl dotaz týkající se uplatňování majetkových nároků obcí, který však byl směřován spíše k ostatním starostům s žádostí o jejich zkušenosti, neboť se jednalo o záležitost mezi obcemi a státem. Druhý dotaz směřoval k opravám silnic, po nichž vede objížďka kvůli rekonstrukci průtahu obcí Nekmíř. V tomto případě bylo dohodnuto individuální projednání se zástupci SÚS PK. Ostatní podněty a připomínky sdělovali starostové radním individuálně po skončení oficiální části setkání. 

Další setkání se starosty se uskuteční 21. května ve Volduchách (pro starosty obcí okresů Plzeň - jih a Rokycany) a 13. června ve Švihově (pro starosty z Klatovska a Domažlicka).