Členové rady jednali se starosty na Tachovsku

obrazek
26. června 2015 10:24, aktualizováno 09:43, Mgr. Alena Marešová

Výjezdní zasedání Rady Plzeňského kraje se ve dnech 24. a 25. června 2015 uskutečnilo tentokrát v okrese Tachov. Radní navštívili například rozhledny Havran a Vysoká nebo Jízdárnu ve Světcích, ale debatovali také se starosty o záležitostech, které obce tíží.

První den výjezdního zasedání strávili radní prohlídkou rozhledny Havran a návštěvou naučné stezky Vodní svět u vodní nádrže na Kolmu nedaleko Lesné u Tachova. V této lokalitě je umístěna Bobří pozorovatelna. Večer následovalo setkání se čtyřmi starostkami a jedním starostou obcí na Tachovsku. „Venkovským obcím se kraj snaží maximálně vycházet vstříc. Pro tyto obce je určen dotační titul Program stabilizace a obnovy venkova, ve kterém se bude v příštím roce z původních 80 milionů korun rozdělovat částka 100 milionů," přislíbil starostům hejtman Václav Šlajs.

Debata se členy rady se dále týkala problematiky financování obcí prostřednictvím dotací od státu, hovořilo se o pozemcích obcí a jejich údržbě nebo o problematice sociálně nepřizpůsobivých občanů. Ze strany zástupců obcí je pozitivně vnímána aktivita kraje a zájem radních o problémy malých obcí. Hejtman zhodnotil Tachovsko jako oblast, kde došlo k velkému zlepšení, ať už se to týká snížení míry nezaměstnanosti, ale také zlepšení kvality života a většího přílivu investic do regionu.

Další den si členové rady prohlédli národní kulturní památku Jízdárna ve Světcích a také rozhlednu Vysoká, která byla veřejností oceněna jako Stavba roku Plzeňského kraje 2014. Poté následovala prohlídka zámku Tachov, kterou, stejně jako ve Světcích, komentoval kastelán zámku Pavel Voltr.

Fotogalerie: