Členové Rady Plzeňského kraje jednali se starosty Rokycanska

obrazek
13. června 2016 16:02, aktualizováno 15. června 2016 06:43, Bc. Eva Mertlová

Návštěvu Vodního hamru Dobřív, rozhledny na Kotli ale především setkání a debata se starosty Rokycanska, takový byl program výjezdního zasedání Rady Plzeňského kraje. Součástí programu bylo také mimořádné jednání rady, kde se projednávaly příspěvky obcím zasaženým povodněmi.

Po mimořádném jednání Rady Plzeňského kraje navštívili radní Vodní hamr Dobřív, který je příspěvkovou organizací Plzeňského kraje. Poté se seznámili s historií Muzea na demarkační linii, kde byl radním průvodcem jeden z jednatelů - zakladatelů muzea. Poté následovalo setkání se starosty Rokycanska, s nimiž radní debatovali aktuální palčivé problémy regionu. Starostové se shodli na problému s tranzitní dopravou, která trápí většinu obcí Rokycanska. Nutnost řešení konstatovaly obě strany debaty. Hovořilo se také o protipovodňových opatřeních nejen na Klabavě. Zmíněn byl také problém se zhruba 1.600 cizinci, kteří se legálně zdržují na Rokycansku. Obce mají s těmito obyvateli místních ubytoven problémy především ve výběru poplatků např. za svoz odpadu. Starostové proto žádají přístup do registru cizinců, kde by mohli ověřit délku pobytu cizinců a po zákonné lhůtě 90 dnů jejich pobytu na území obce vymáhat z obyvatel ubytoven poplatky.

Součástí dalšího programu bylo také seznámení radních s provozem přívozu Darová, který Plzeňský kraj každoročně finančními dotacemi. Dotace kraje i obce drží přívoz, který spojuje Rokycansko se severním Plzeňskem, nad vodou. Také rozhled z výšky rozhledny na Kotli nechyběl v programu zasedání. Rozhledna na Kotli se zúčastnila soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2014.

 

Fotogalerie: