Delegace Plzeňského kraje navštívila Východokazašskou oblast Republiky Kazachstán

obrazek
23. října 2012 14:07, aktualizováno 13:07, Mgr. René Zeithaml

Představitelé Plzeňského kraje navštívili na pozvání Kazachstán, aby s místními zástupci předjednali podpis dohody o spolupráci mezi regiony a priority této spolupráce.

První den navštívila Delegace Plzeňského kraje ve Východokazašské oblasti Republiky Kazachstán armaturní závod. Následně proběhlo první oficiální setkání s 1. náměstkem akima Východokazašské oblasti Yermekem Kosherbayevem a zástupci Gennadyiem Koreshkovem, Medetem Nurgalievem a Magashou Sayduakasovou. Zástupci obou regionů potvrdili zájem o podpis dohody o spolupráci mezi regiony a doufají, že nezůstane jen u podpisu, ale spolupráce bude mít hmatatelné výsledky např. v hospodářské, kulturní nebo sociální oblasti a v oblasti životního prostředí. 

"Firmy z Plzeňského kraje již v minulosti vyvážely dopravní prostředky do této oblasti a my nyní velice rádi na tuto spolupráci navážeme a doufáme, že nezůstane jen u dopravních prostředků," uvedl radní Plzeňského kraje Petr Smutný.
V diskusi byla také zmíněna Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015.

V dalších dnech se uskutečnilo setkání s dalšími zástupci Východokazašského regionu z oblasti životního prostředí, v němž má právě Usť Kamenogorsk velké problémy, sociální oblasti a samozřejmě i návštěva různých firem v Usť Kamenogorsku.

Delegace Plzeňského kraje a zástupce města Plzně také navštívili závod Asia Auto, kde se setkala s technickým ředitelem této firmy (www.asiaavto.kz).

Následovala návštěva technické univerzity v Usť Kamenogorsku. Tato univerzita má zájem o partnerství, výměnu informací, profesorů a studentů se Západočeskou univerzitou v Plzni. Mají již uzavřeno na 63 partnerských smluv (také se zeměmi v eurozóně).

Celá oblast je silně průmyslová a to s sebou nese dopady na životní prostředí v oblasti čistoty vod, ovzduší a zásahy do krajiny. Zájem současného vedení je výrazně zlepšit právě kvalitu životního prostředí, a proto plánují velké investice do této oblasti. Česká republika je v tomto ohledu o krok dál a kazašská strana se zajímá o spolupráci v ochraně životního prostředí. Další setkání se uskutečnilo v agentuře pro životní prostředí, která ve městě monitoruje stav kvality ovzduší a má zájem na zprostředkování nákupu adekvátních přístrojů pro měření imisní situace.

Dále se zástupci kraje seznámili s velkou firmou KAZZINC zpracovávající velké množství nerostných surovin. Produktem této firmy jsou kovy (zlato, stříbro, měď, olovo a zinek).

Delegace Plzeňského kraje navštívila podnik ULBA, který se zabývá výrobou palivových článků do jaderných elektráren (dodává např. i do Temelína), součástí pro vesmírný průmysl, zdravotnický průmysl a elektroniku. V minulosti tento podnik zpracovával i uran z Československa.

Delegace Plzeňského kraje se krátce setkala i s akimem Východokazašské oblasti Berdibekem  M. Saparbayevem, který 23. října 2012 přiletěl do ČR, aby podepsal dohodu o spolupráci s Plzeňským krajem.

Po podpisu této dohody obě strany zahájí spolupráci, která bude na jaře příštího roku pokračovat návštěvou z Východokazašské oblasti v Plzeňském kraji a kdy se budou projednávat další konkrétní kroky v podpoře spolupráce nejen v oblasti státní správy, ale i soukromého sektoru.

Na závěr se již v Almatě členové delegace setkali s Abdullou Kundakbayevem (vice prezidentem Kazašské hospodářské komory).