Delegace ze Sverdlovské oblasti je na návštěvě Plzeňského kraje

obrazek
16. května 2017 16:49, aktualizováno 15:49, Mgr. Alena Marešová

Zástupci z partnerského regionu Plzeňského kraje – Sverdlovské oblasti jsou od 16. do 18. května na návštěvě Plzeňského kraje. První den zahájili na zámku Zbiroh a odpoledne se setkali s hejtmanem Josefem Bernardem.

Delegaci vede předsedkyně Výboru pro politiku mládeže, rozvoj tělesné kultury, sportu a cestovního ruchu Zákonodárného shromáždění Jelena Čečunová, která se spolu s dalšími třemi kolegy a za doprovodu konzula Ruské federace v Karlových Varech Michalem Nikolajevičem Ledeněvem setkala s hejtmanem Josefem Bernardem.

Hejtman v úvodu setkání představil Plzeňský kraj a zmínil oblasti, které kraj zajišťuje. Sverdlovskou oblast představila paní Jelena Čečunová, která zdůraznila vzájemnou spolupráci a výměnu zkušeností mezi oběma regiony a také uvedla, že je to na den přesně devět let od doby, kdy bylo podepsáno memorandum mezi Plzeňským krajem a Sverdlovskou oblastí.

Sverdlovská oblast je stejně jako Plzeňský kraj průmyslovým regionem, kde je významná výroba strojů a metalurgie. Sverdlovsk je v oblasti maloobchodu i velkoobchodu pátou nejrozvinutější zemí Ruska. Kromě dalších odvětví je ve Sverdlovsku podporováno zemědělství, ve kterém mají velmi dobré výsledky. Produkují zde velmi kvalitní mléko a vejce a důraz je kladen na podporu malých zemědělců a farem. Novinkou je zde výstavba obřích skleníků na pěstování zeleniny, které by po dokončení měly produkcí pokrýt polovinu spotřeby zeleniny v regionu.

Kromě výše uvedených témat se hovořilo o cestovním ruchu, který má v gesci Jelena Čečunová. Hejtmana pozvala předsedkyně výboru k návštěvě regionu a také vyzvala ke spolupráci v oblasti cestovního ruchu. „Ruští turisté jezdí hojně a rádi do České republiky a do Plzeňského kraje, byla bych ráda, kdyby také čeští turisté našli cestu do Sverdlovska," uvedla.

Delegaci čeká v úterý večer společná večeře se členy a rady a v následujících dnech další jednání na téma školství a životní prostředí.

Fotogalerie: