Den krajů umožní prohlídky výstav zdarma

obrazek
24. října 2013 09:17, aktualizováno 12:26,

Na Den vzniku samostatného československého státu 28. října 2013 jsou připraveny bezplatné prohlídky některých kulturních organizací a památkových objektů v celé České republice. Ke společné akci „Den krajů“ při příležitosti oslav tohoto významného státního svátku se přidal i Plzeňský kraj, a to formou zpřístupnění všech svých 11 zřizovaných kulturních organizací zdarma.

„Věřím, že řada lidí přivítá možnost využít volný den k návštěvě výstav a historických expozic a jsem přesvědčen, že se „Den krajů“ stává významnou tradicí. Budu rád, pokud i občané jiných krajů při příležitosti volného vstupu zavítají nejen do kulturních institucí našeho kraje,“ podotkl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec k připravovanému sedmému ročníku „Dne krajů“.

Návštěvníci mohou tento den navštívit stálé expozice i příležitostné výstavy v prostorách Západočeského muzea a Západočeské galerie v Plzni, zavítat do Muzea Šumavy v Sušici, Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, Muzea Českého lesa v Tachově, Muzea dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, Muzea Chodska v Domažlicích, Muzea jižního Plzeňska v Blovicích, Vlastivědného muzea dr. Hostaše v Klatovech či bezplatně pozorovat večerní a noční oblohu na Hvězdárně v Rokycanech. I jediná národní kulturní památka ve vlastnictví Plzeňského kraje, vodní hamr v Dobřívi, která dokumentuje vývoj železářství, bude veřejnosti zdarma přístupna v dopoledních i odpoledních hodinách.