Den Plzeňského kraje na gymnáziu v Klatovech

obrazek
07. dubna 2016 08:44, aktualizováno 07:44, Mgr. Alena Marešová

Na jednom místě se ve středu 6. dubna sešli zástupci Plzeňského kraje, policie, hasičů, univerzity, lékařské fakulty, zoologické zahrady a další, aby diskutovali se studenty klatovského gymnázia. Projektový den pořádá Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy každým rokem a vždy s jiným tématem. Letos se uskutečnil den Plzeňského kraje.

Jedním z přednášejících za Plzeňský kraj byl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Bauer, který studenty seznámil například s tím, jak funguje Rada Plzeňského kraje, zastupitelstvo, co spadá do kompetencí kraje a také jaké zřizuje kraj organizace či jak hospodaří. Hlavní debata se ale týkala oblasti dopravy, dopravní obslužnosti, oprav komunikací atd. Radní Jaroslav Šobr studentům přiblížil svoji oblast působnosti, a to kulturu, památkovou péči a také činnost neziskových organizací. Problematiku školství s gymnazisty prodiskutovala Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu krajského úřadu a o cestovním ruchu, památkách, jejich ochraně a péči o ně se věnovala Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Studenti gymnázia měli sami možnost výběru, jaké téma je zajímá. V nabídce bylo celkem 17 tematických oblastí, které souvisí s životem v Plzeňském kraji. Kromě výše zmíněných témat, která přiblížili gymnazistům zástupci Plzeňského kraje, mohli studenti vyslechnout zajímavé informace od ředitele Správy národního parku a CHKO Šumava, zástupců ŠKODA JS a.s., Plzeň, bývalého československého hokejového útočníka a obchodního ředitele HC Plzeň Bohuslava Ebrmanna, zástupců Západočeské univerzity v Plzni, ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, reprezentantů Policie ČR, přítomen byl také biskup František Radkovský, děkan Lékařské fakulty UK v Plzni nebo ředitel pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Plzeň či ředitel Správy CHKO Český les a nechyběl ani tiskový mluvčí plzeňské zoo, který na ukázku donesl živou krajtu.

Z odezvy studentů a také přednášejících byl projektový den skvělou příležitostí předat informace, které se nedozví z učebnic a knih, a to poutavou formou včetně možnosti diskutovat na téma, které studenty zajímá. Závěrečné zhodnocení akce se uskutečnilo při setkání s představiteli města Klatov v čele se starostou Rudolfem Salvetrem, kde všichni pozvaní hosté shodně poděkovali řediteli školy Jiřímu Šléglovi za vynikající organizaci a vůbec nápad projektové dny realizovat.

Zřizovatelem Gymnázia Jaroslava Vrchlického, Klatovy je Plzeňský kraj.

Fotogalerie: