Den s IZS v Klatovech zahajoval hejtman a generál

obrazek
25. května 2016 12:45, aktualizováno 11:52, Mgr. Alena Marešová

Na Erbenově náměstí v Klatovech se ve středu 25. května 2016 uskutečnil Den s Integrovaným záchranným systémem a také soutěž pro děti Malý záchranář. Zahájení akce se zúčastnil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a také generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba. Po slavnostním zahájení se uskutečnilo jednání hejtmana s představiteli HZS.

Hejtman a generální ředitel HZS ČR se setkali na radnici města Klatovy, a to za přítomnosti starosty Klatov Rudolfa Salvetra, starosty Železné Rudy Michala Šneberga, ředitele HZS Plzeňského kraje Františka Pavlase a ředitele Územního odboru Klatovy HZS PK Aleše Bucifala.

V úvodu setkání se hovořilo o velmi dobré spolupráci HZS s městem a krajem a také o podpoře dobrovolných hasičů. V letošním roce Plzeňský kraj vydal na podporu dobrovolných hasičů rekordní částku ve výši 30 milionů korun. „Spolupráce s hasičským záchranným sborem je velmi dobrá a celkově je integrovaný záchranný systém na špičkové úrovni," zhodnotil hejtman a dodal, že dobrovolní hasiči mají v menších obcích nezastupitelnou roli a potřebují podporu. Jako vynikající hodnotil hejtman spolupráci s ředitelem HZS PK Františkem Pavlasem.

Jednalo se také o problémech, které HZS PK v současnosti řeší, a to především v oblasti Šumavy a Železnorudska. Hasičské jednotky nejsou totiž v některých odlehlých částech národního parku Šumava schopny plnit zákonem dané dojezdové časy kvůli velké rozsáhlosti území. Diskutovalo se například o možnostech zřízení hasičské zbrojnice v Prášilech.

Dalším aktuálním problémem je nevyhovující budova hasičů v Železné Rudě, kde by podle návrhů měla v budoucnu vzniknout profesionální jednotka. Starosta Železné Rudy předložil přítomným studii nové budovy hasičské stanice, na jejíž stavbu by chtěl požádat o dotace z evropských peněz. Generální ředitel přislíbil, že bude dělat vše proto, aby profesionální stanice v Železné Rudě mohla vzniknout a přislíbil také v brzké době návštěvu v Železné Rudě. Pokud vše půjde podle plánu, měla by nová hasičská stanice být v kategorii P0 a sloužit by zde měli profesionální hasiči od roku 2018.

Fotogalerie: