Děti z dětských domovů Plzeňského kraje mohou jet k moři nebo na lyže díky sponzorským darům

obrazek
09. prosince 2011 17:49, aktualizováno 07. února 2012 11:07,

V Mariánské Týnici se uskutečnilo adventní setkání s partnery Plzeňského kraje, které uspořádal hejtman Milan Chovanec. Díky příspěvkům pozvaných zástupců společností, firem a členů Rady Plzeňského kraje se vybrala částka 2 miliony 218 tisíc korun. 70% vybrané finanční částky poputuje na poukazy na zážitkovou turistiku pro děti dětských domovů v kraji v průběhu roku 2012 a 30% pro Diecézní charitu Plzeň-konkrétně pro „Domovy sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni“.

Nápad uskutečnit adventní charitativní setkání s Plzeňským krajem vznikl a navazuje na charitativní projekty kraje a podpory dětí i mládeže všech věkových kategorií, nejrůznějšího sociálního zázemí nebo handicapu s cílem seznámit veřejnost s jejich aktivitami a životem.
„Protože předvánoční adventní čas je nejen přípravou na nadcházející vánoce, ale zároveň časem zklidnění, zamyšlení a pomoci, chce tentokrát Plzeňský kraj podpořit děti z dětských domovů. Život dětí v dětských domovech není jen o zajištění fyzických a materiálních potřeb a bezpečí, ale také o rozvoji duševních činností, proto jsme moc rádi za příspěvky od partnerů kraje, které umožní dětem výlet k moři, do hor nebo kamkoli jinam za poznáním,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Dětských domovů je v Plzeňském kraji celkem 7 s kapacitou do 290 dětí. (DD Domino Plzeň, DD Čtyřlístek Planá, Nepomuk, Kašperské Hory, Horšovský Týn, Staňkov a Tachov). Všechny domovy jsou rodinného typu. V současné době v nich bydlí zhruba 270 dětí.

Na adventním setkání v areálu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici vystoupil s vánoční promluvou biskup František Radkovský.
„Adventní doba nemá jen svou specifickou atmosféru, ale i důležitou a hlubokou náplň. Advent je přípravou na Vánoce. Ale je také - a možná ještě více - přípravou na Kristův druhý příchod. První příchod otevírá v lidských dějinách dveře příchodu do našich životů a příchodu definitivnímu,“ řekl mimo jiné biskup František Radkovský.

Prostory muzea byly vybrány záměrně, neboť tento skvost barokní architektury západních Čech s originálním kostelem Zvěstování Panny Marie patří k setkání s nejvýznamnějšími partnery v době adventu. V programu večera zazpívaly děti z Dětského domova Domino Plzeň a sbor Koinonia Jan Křtitel.  Po ukončení programu se všichni přítomní sešli na nádvoří, aby společně vypustili lampiony přání.

setkání v Mariánské Týnici

hejtman Milan Chovanec poděkoval partnerům kraje za poskytnuté dary

zazpíval sbor DD Domino Plzeň

biskup František Radkovský přednesl adventní promluvu