Dětský domov, Kašperské Hory získal nové prostory pro 2 rodinné skupiny v Sušici

obrazek
06. prosince 2012 11:17, aktualizováno 06. února 2013 22:54, Mgr. René Zeithaml

Dětský domov, Kašperské Hory v průběhu realizace projektu „Krok do života 1", který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR získal startovací byt v Horažďovicích. Mladí lidé, kteří v něm bydlí, studují a zároveň se připravují na vstup do samostatného života.

Děti žijící v Sušici získaly nové prostory v rekonstruované budově v ulici Pod Kalichem, kam se nastěhovaly koncem listopadu letošního roku. Jedná se o dva byty, v každém z nich žije 7 dětí se svými „strýci a tetami" - tak děti oslovují pedagogické pracovníky, kteří o ně pečují. V Sušici má dětský domov k dispozici i dvě garsoniéry, které jsou využívány jako cvičné byty pro děti před odchodem z dětského domova po ukončení přípravy na budoucí povolání. V každé rodinné skupině Dětského domova, Kašperské Hory pracuje jeden pedagogický pracovník, takže ani chlapcům nechybí mužský vzor.

Dětský domov Kašperské Hory s kapacitou 56 lůžek patří mezi největší dětské domovy v Plzeňském kraji.

V hlavní budově v Kašperských Horách jsou umístěny 4 rodinné skupiny a 2 cvičné byty pro děti, které se učí samostatnosti. V rodinném domě v Chanovicích je umístěna 1 rodinná skupina a v Sušici jsou umístěny 2 rodinné skupiny. V rodinné skupině žije 6 až 8 dětí, o které se stará stálý tým pedagogických pracovníků. Současným trendem je přibližovat život ústavně vychovávaných dětí co nejvíce životu v běžných rodinách, aby se děti pak lépe vyrovnaly s přechodem do běžného života a dokázaly se o sebe samy postarat.

Do dětských domovů se umisťují děti zpravidla od 3 let věku. Mladí lidé, kteří se připravují na budoucí povolání, mohou zůstat v dětském domově po celou dobu studia, nejdéle však do 26 let věku.