Disidenti se setkali po 30 letech na Míráku

obrazek
07. května 2019 09:21, aktualizováno 08:21, Mgr. Alena Marešová

Na den přesně po třiceti letech se v pondělí 6. května 2019 sešli disidenti a zástupci tehdejší plzeňské iniciativy „K uctění památky padlých amerických vojáků“, aby si připomněli 30leté výročí tohoto setkání.

Plzeňská iniciativa si tehdy chtěla na 6. května 1989 připomenout osvobození Plzně americkou armádou. Asi tři tisíce letáků formátu A6 nechali ve Škodovce vytisknout Josef Bernard a Ivan Čihák. Iniciativa požádala o povolení akce, ale u Národního výboru města Plzně nepochodila. Někteří aktivisté byli zatčeni Státní bezpečností, přesto se náměstí Míru shromáždilo mezi 16.00 – 17.00 několik set lidí a pietní vzpomínka se uskutečnila.


Vzpomínkové setkání zahájil záznam tehdejšího vysílání Českého rozhlasu, který informoval o nepovoleném shromáždění na náměstí Míru v Plzni. Slova se v úvodu ujala známá osobnost spojena s tehdejšími událostmi – Vladimír Líbal, nechyběl plzeňský hejtman Josef Bernard, zástupce americké ambasády a také iniciátorka celé akce Jana Petrová. Setkání, na které dorazilo několik desítek lidí, se po třiceti letech uskutečnilo vůbec poprvé a hejtman vyjádřil přání, aby se uskutečnilo za rok znovu.

Fotogalerie: