Diskusní seminář strarostů s kandidáty na hejtmana

obrazek
11. října 2012 12:33, aktualizováno 18. října 2012 13:38,

Sdružení místních samospráv uspořádalo v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje setkání starostů s potencionálními kandidáty na post hejtmana. Zúčastnilo se ho 9 zástupců politických stran a téměř 50 starostů, zvláště menších obcí. Kromě tradičních stran byli přítomni lídři Pirátské strany, Zemanovců, Strany svobodných občanů a Sdružení za Plzeňský kraj.

ODS zastupoval poslanec Vladislav Vilímec, bývalý náměstek hejtmana. Hejtmanský kandidát exministr Jiří Pospíšil se jako lídr významné strany omluvil a nebyl tedy osobně zastoupen. Dotazy se týkaly především dopravní obslužnosti, kvality silnic, které jsou především ve vesnicích v dezolátním stavu. Dále se hovořilo o evropských dotacích i zachování základních škol a o rušení pošt.

V diskusi o ROP, kdy starostové hlasitě upozorňovali na situaci, že se do sídla Jihozápadu v Českých Budějovicích přesunují stále další a další pravomoce, upozornil hejtman Chovanec na plíživé přesouvání i dalších sídel do jihočeské metropole. "Připravuje se přesun krajského zastoupení Všeobecné zdravotní pojišťovny a začíná se hovořit i o dalších institucích, například pozemkových. Logičtější by bylo těsněji spolupracovat s Karlovarským krajem, a kdyby se oni se spojením s Ústeckým krajem vyvázali, bylo by to pro nás lepší. Západní Čechy jsou i z hlediska nedávné historie logické."