Dny vědy a techniky 2013

obrazek
03. září 2013 14:54, aktualizováno 13:54, Mgr. René Zeithaml

Druhý zářijový týden bude v Plzni patřit vědě. Od 9. do 14. září se totiž v areálu univerzitního kampusu a v centru města koná osmý ročník interaktivní výstavy s názvem Dny vědy a techniky Západočeské univerzity v Plzni. Program je jako obvykle určen široké veřejnosti, která se může těšit na šest dní nabitých jiskřivými experimenty, bublajícími kádinkami, blikajícími monitory či spalujícími lasery.

Již tradičně je program Dnů vědy a techniky rozdělen do dvou částí. Od pondělí do čtvrtka (9. – 12. 9.) se veřejnosti otevřou nejen laboratoře a špičková pracoviště v univerzitním kampusu na Borských polích, ale prohlédnout si může také například výzkumné centrum ZČU Nové technologie v plzeňském Vědeckotechnickém parku. V areálu kampusu se pak zájemci mohou těšit na laboratoř virtuální reality, aerodynamické tunely či představení lidského mozku, kde se univerzitní odborníci budou snažit uhodnout dobrovolníkem myšlené číslo z naměřených mozkových vln. Některé akce

v kampusu mají omezenou kapacitu a je nutné se na ně předem registrovat na www.dnyvedy.zcu.cz.

Druhá část proběhne v pátek a v sobotu (13. – 14. 9.) přímo v centru Plzně, kde na návštěvníky čeká přes 40 expozic věnovaných vědě a technice. Vše si přitom mohou osahat a vyzkoušet na vlastní kůži, a to bez ohledu na věk. „Ti nejmenší se mohou seznámit se základními fyzikálními zákony a sami si vyzkoušet, že fyzika je doslova všude kolem nás. Starší se mohou pokusit jen pomocí svých stehenních svalů rozsvítit žárovku, dát si závod na autodráze proti počítači či naprogramovat si vlastního legorobota,“ uvádí Martin Sivák z organizačního týmu.

Expozice odborníků ze Západočeské univerzity v Plzni ale zaujmou i dospělé. Tatínkové si například budou moci vyzkoušet, jaké to je, řídit lokomotivu, a zblízka si prohlédnout hit poslední doby – 3D tiskárnu. Maminky se mohou nechat unést virtuální realitou a ty obzvlášť unavené aktivními ratolestmi pak jistě přivítají možnost odpočinout si na deset minut v naprostém tichu zbrusu nové expozice.

Organizátoři letos připravili i několik skutečných „lahůdek“: prohlídku historického autobusu, projížďku tramvají číslo 18 z roku 1899 či možnost zkusit si, jaké to je, být diktátorem nebo se vžít do kůže Indiana Jonese. Nad tím vším se bude majestátně vznášet obří vzducholoď, která ponese kameru. „Zkrátka – na Dnech vědy a techniky si každý najde něco, co ho zaujme. Přijďte a bavte se vědou!" zve Martin Sivák.

V době krize je třeba se zaměřit na podporu technického vzdělávání. V této době, kdy je obrovská poptávka po absolventech technických škol, je třeba technické obory podporovat a popularizovat. Plzeňský kraj se snaží všemi způsoby o tuto podporu a budování vztahu mladých lidí k technickému vzdělávání. Proto je velkým partnerem Dnů vědy a techniky. Nyní přichází Plzeňský kraj, Západočeská univerzita, město Plzeň, Hospodářské komory a Ministerstvo školství s tzv. "Garančními fondy" bez vlivu politiků, které formou stipendií přispějí k popularizaci technického vzdělávání již od základních škol," uvedl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.


Rektorka ZČU Ilona Mauritzová, primátor Plzně Martin Baxa a hejtman PK Milan Chovanec na tiskové konferenci konané ke Dnům vědy a techniky 2013

Dny vědy a techniky je tradiční interaktivní výstava, kterou letos již poosmé pořádá Západočeská univerzita v Plzni spolu se statutárním městem Plzeň a za vydatné podpory Plzeňského kraje a dalších významných partnerů: Skupiny ČEZ, společnosti Panasonic, Plzeňské energetiky, a.s., Plzeňské teplárenské, a.s., Plzeňských dopravních podniků, a.s. a Škody Electric, a.s.

Podrobnější informace najdou zájemci na Facebooku – www.facebook.com/BavSeVedou – nebo na webových stránkách www.dnyvedy.zcu.cz, kde jsou i registrační formuláře na některé akce pořádané v univerzitním kampusu.