Do kraje zavítali zástupci kazašského pěveckého sboru Türksoy

obrazek
13. července 2015 15:02, aktualizováno 14:02, Mgr. Alena Marešová

Hejtman Plzeňského kraje přivítal na krajském úřadu generálního tajemníka mládežnického komorního sboru „Türksoy“ pana Duysena Kaseinova. Spolu s hejtmanem se setkání zúčastnil radní Jaroslav Šobr a za kazašskou stranu velvyslanec Kazachstánu pan Serzha Abdykarimov. Cílem schůzky bylo rozvinutí spolupráce mezi Plzeňským krajem a Mezinárodní organizací turkické kultury (Türksoy).

V úvodu setkání zhodnotil velvyslanec Kazachstánu dosavadní vztahy mezi ČR a Kazachstánem, které se v současné době dynamicky rozvíjí, ať už se jedná o vztahy politické nebo ekonomické. „Velký význam přikládáme kultuře, proto je zde přítomen generální tajemník mládežnického komorního sboru Türksoy pan Duysen Kaseinov," uvedl velvyslanec. Pan Duysen Kaseinov pracoval dříve také jako ministr kultury Kazachstánu a nyní pracuje v organizaci Türksoy, která sdružuje 14 turkických států na bázi kulturní spolupráce.

„Zpočátku fungování naší organizace jsme se soustředili na vyzdvižení domácí kultury, nyní chceme naši kulturu vyvážet do světa," uvedl Kaseinov s tím, že by organizace ráda navázala spolupráci s Plzeňským krajem. Zástupci Kazachstánu svoji návštěvou také chtěli vzdát hold Plzni – Evropskému hlavnímu městu kultury 2015.

Jaké budou konkrétní kroky spolupráce mezi krajem a turkickou organizací, ukážou příští dny. Počátkem srpna dorazí na návštěvu Plzeňského kraje delegace z partnerského regionu Východokazašské oblasti. Při této příležitosti budou dojednány podrobnosti kulturní spolupráce.

Fotogalerie: