Do Manětína na festival přišlo více než dva tisíce lidí

obrazek
22. srpna 2017 16:34, aktualizováno 15:34, Mgr. Alena Marešová

V sobotu 19. srpna byl barokním dnem pro celou rodinu zakončen Letní barokní festival 2017. Přes dva tisíce lidí využilo nabídku bohatého programu připraveného pro malé i velké návštěvníky v areálu manětínského zámku.

Všechny přítomné přivítala hraběnka Marie Gabriela Lažanská, rozená Černínová z Chudenic, milovnice života i jeho krás, díky jejímuž dílu vděčí Manětín za svůj název – barokní perla západních Čech. Po hraběnce přivítal hosty náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa, a popřál všem krásné prožití barokního odpoledne a večera. Následně oba odjeli přistavenými kočáry.

Pro návštěvníky byl připraven bohatý program, aby si vychutnali baroko opravdu všemi smysly. Po celou dobu bylo možné si volně prohlédnout zámeckou expozici, kde byli připraveni průvodci odpovědět na veškeré otázky. Pro děti byla připravena hra u „oživlých" obrazů zámeckého služebnictva a úřednictva z časů hraběnky Marie Gabriely. O tom, že děti neobyčejně zaujala, svědčí i to, že u jednotlivých zastavení byly neustále fronty dětí čekajících, až budou moci splnit úkoly a získat následně malou odměnu.

V zámeckém parku  předvedli tradiční řemesla kováři i tesaři, k vidění byly i ukázky létání sokolů, přítomným se představila i dostihová legenda, kůň Decent Fellow. Zájemci se mohli svézt v kočáře, zkusit si lukostřelbu, ale podívat se například i na to, jak pracné bylo praní prádla v baroku. To jim ukázaly přítomné pradleny.

Důležitým lidským smyslem pro baroko byla chuť. Pro mlsné jazýčky bylo připraveno nejen soudobé bohaté občerstvení, ale při prezentaci barokního vaření mohli ochutnat též nudlový dezert, který ráda jedla hraběnka Marie Gabriela, nebo se podívat, jak se nudle na tento dezert připravovaly.

Sluchu zalahodily barokní koncerty v hlavním zámeckém sále, na kterých vystoupili Jan Rezek (violoncello), Jitka Navrátilová (cembalo) a Karolína Žmolíková (soprán). Milovníci divadla mohli zhlédnout hru z hraběnčiných časů. Velkou atrakcí se stala hraběnčina nosítka, ve kterých se mohli zájemci nejen posadit a vyfotit se, ale případně si zkusit, jaké to měli hajduci, když nosili paní hraběnku. Celý prosluněný den i celý letošní barokní festival byl zakončen ve 22 hodin slavnostním barokním ohňostrojem. Velký dík patří všem organizátorům celého dne, především kastelánovi manětínského zámku Karlu Maškovi. Všichni organizátoři letního barokního festivalu doufají v to, že „o příštím čase letním kroky vaše opět zamíří“ nejen do Manětína, ale i do dalších barokních míst našeho kraje, jak uvedla ve své zdravici hraběnka Marie Gabriela.

Letní barokní festival je součástí unikátního projektu Plzeňského kraje „Západočeské baroko“.

Fotogalerie: