Dožínky Plzeňského kraje 2013

obrazek
06. září 2013 13:05, aktualizováno 22. září 2013 20:23, Mgr. René Zeithaml

Dožínky Plzeňského kraje
Horní Bříza bude poslední letní sobotu patřit krajským dožínkám. Léto končí, obilí z polí zmizelo. Sklízí se brambory, jablka a další plodiny. Země vydala, co vydat mohla, a skládá to k nohám svých hospodářů. Je na čase jí za to všechno poděkovat.
Dožínky byly vždycky důležitou slavností. Úroda, ať už bohatá, nebo chudší, byla pod střechou. Ani dnes není na škodu si připomenout tradiční hodnoty, mezi které řádné udržování zemědělské půdy a pěstování místních plodin patří," říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.
Dožínky Plzeňského kraje 2013 tentokrát spojené s 10. Hornobřízským vinobraním se uskuteční v sobotu 21. září v Horní Bříze a nabídnou bohatý program. V něm si přijde na své každý, vyznavači folkloru, milovníci dobrého jídla, dospělí i děti.

Věnec, průvod a písničky
Půl hodiny po poledni se Horní Břízou rozezní folklorní muzika a začne zdobení vozů a příprava dožínkového průvodu. Zájemci budou moct ochutnávat regionální potraviny, sledovat přípravy a zazpívat si staré lidové písničky. Hrát nebude nikdo jiný než hornobřízský folklorní soubor Úsměv, uskupení, které patří k české folklorní špičce a které letos slaví úctyhodných 55 let. Chybět nebude ani muž, bez kterého by Úsměv nebyl Úsměvem, jeho zakladatel, dlouholetý hudební redaktor Českého rozhlasu Plzeň, ale hlavně muzikant tělem i duší, skladatel a sběratel folkloru Zdeněk Bláha.
Úderem jedné hodiny se průvod vydá ze staré vsi ke hřišti u sokolovny. Tady hejtman Milan Chovanec převezme symbol konce žní - dožínkový věnec a zkrátka nepřijde ani starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec. A pak už se bude jen hrát, zpívat a hodovat.
V průběhu odpoledne se na jevišti vystřídají Javory s Hanou a Petrem Ulrychovými a cimbálová muzika Ladislava Švidroně z Mistřína. Přivezou na západ Čech hudební pozdrav z úrodných plání Moravy a pohladí uši i duši. A také nabídnou příležitost se náležitě uvolnit a zazpívat si. Protože dožínky nejsou žádný koncert, nýbrž příležitost k radování.
Budou se dražit hrozny Vinařů Plzeňska a představeny budou Regionální potraviny Plzeňského kraje. Soutěživí milovníci vína se budou moci zapojit do soutěže, která prověří, co vlastně o víně vědí.
Vstup na akci je zdarma a vítány jsou samozřejmě i děti. Ty se jistě rády vydovádí na atrakcích, které tu pro ně budou připraveny. Dožínky připravil Plzeňský kraj ve spolupráci se sdružením Vinaři Plzeňska a městem Horní Bříza. V uplynulých letech se krajské dožínky zastavily už v různých místech a všude přilákaly pozornost stovek návštěvníků.

Historie stará jako zemědělství
Kořeny dožínkových slavností sahají do časů, kdy se lidé naučili pěstovat zemědělské plodiny. Končilo období starostí o jídlo a nadcházel čas blahobytu. Svým způsobem to byl pro naše předky začátek nového roku.
Ženci dávali svému hospodáři věnec z obilí a polního kvítí a zvláštní pozornosti se těšil poslední svázaný snop. Různě se zdobil, někde se dokonce oblékal do šatů a stavěl se do kouta, kde stál až do příštích dožínek. Věnec se schovával také až do příštích žní nebo přinejmenším do Vánoc. Důvod byl jasný: aby i napřesrok bylo dost obilí a nebyl hlad.
Pro svou malebnost se dožínkové slavnosti objevovaly také na obrazech, v knihách, filmech, divadelních hrách či operetách. Pestrobarevné reje lidových krojů doplněné barevnými květy vrcholného léta si zkrátka o takové zachycení přímo říkaly. A veselice trvající i několik dnů nabízely lákavý základ pro splétání romantických příběhů.

Soubory ke stažení