Dožínky Plzeňského kraje a Setkání pod rokycanskou věží

obrazek
15. srpna 2016 14:26, aktualizováno 16. září 2016 08:47, Mgr. Alena Marešová

Letní měsíce jsou kromě jiného také dobou sklizně, a když je úroda pod střechou, je potřeba to řádně oslavit! Hejtmanství si ukončení času žní každoročně připomíná krajskými dožínkami, které se letos budou konat v okrese Rokycany, přesněji řečeno přímo v Rokycanech. Tam se totiž ve dnech 16. a 17. září 2016 uskuteční už 23. ročník Setkání pod rokycanskou věží, které přináší program plný hudby, zpěvu i tanečních vystoupení, a tak se letos Dožínky Plzeňského kraje spojí s touto oblíbenou kulturní událostí. 

Zatímco Setkání pod rokycanskou věží nabídne spíše současnou hudbu, dožínky potěší hlavně ty, kdo mají rádi folklor a lidové písničky. Vše začne už v deset hodin vystoupením Hrádeckého orchestru a úplně oficiálně pak hodinu před polednem, kdy hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs společně se starostou města Rokycany Václavem Kočím na Masarykově náměstí krajské dožínky zahájí. Hned poté bude pódium patřit lidové muzice a tancům v podání folklórních souborů dospělých Rokytka a Rokytí a dětských souborů Rokytička a Malé Rokytí. Po jejich asi hodinovém vystoupení převezmou úspěšní zemědělci a ti nejlepší studenti oboru agropodnikání z rukou hejtmana Václava Šlajse pamětní medaile a děkovné listy za práci v oblasti zemědělství.

Mezitím, už v pravé poledne, se začnou na parkovišti u Jiráskovy ulice zdobit vozy, koně a celý dožínkový průvod se začne připravovat, aby se v půl jedné za doprovodu všech folklorních souborů vydal na Masarykovo náměstí, kde chasa předá hejtmanovi Plzeňského kraje Václavu Šlajsovi dožínkový věnec a starostovi Václavu Kočímu kytici z obilí a lučních květin. Oba, jak se sluší a patří, poděkují chase za sklizenou úrodu.  A jak jinak poděkovat v Plzeňském kraji než lahodným pivem?!

Ve tři hodiny odpoledne by na Masarykově náměstí neměl chybět nikdo, kdo si lidové písně rád poslechne i v trochu jiném, modernějším kabátě. Plzeňský kraj totiž do Rokycan pozval skupinu Čechomor a právě její vystoupení završí program krajských dožínek. Jejich koncertem se diváci rozloučí s melodiemi lidových písniček, ale domů odcházet rozhodně nebudou. Po vystoupení skupiny Čechomor totiž divákům sobotní večer zpestří ještě třeba Michal Šindelář, Lucie revival a v devět hodin večer oblíbená skupina Jelen

Program Setkání pod rokycanskou věží je ale doslova nabitý už od pátečního odpoledne, a tak si ho určitě nenechte ujít a stejně tak ani lidovou muziku, zvyky, tradice a ochutnávky regionálních potravin na Dožínkách Plzeňského kraje, které se i letos uskuteční díky finanční podpoře společnosti NET4GAS. Vstup na všechny akce je zdarma.