Dožínky Plzeňského kraje bude hostit obec Mrákov

obrazek
21. července 2014 14:33, aktualizováno 17. září 2014 16:44, Mgr. Jana Filípková

U příležitosti tradiční mrákovské výstavy holštýnského skotu se ve středu 17. září 2014 v Mrákově uskuteční pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse Dožínky Plzeňského kraje.

Tradice chovatelských výstav byla v Mrákově zahájena I. ročníkem v roce 1996. Po tomto úspěšném úvodním ročníku se koná pravidelně každý druhý rok.

V letošním roce se pod záštitou ministra zemědělství ČR Mariana Jurečky a prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana sejde v Mrákově okolo 50 vystavovatelů z celé republiky a budou předvádět kolekci asi 100 holštýnských krav, které budou hodnoceny mezinárodním bonitérem v několika kategoriích.

Dožínky Plzeňského kraje se pomalu ale jistě stávají součástí kulturního života celého kraje. Na jejich v pořadí již 4. ročníku, který je tentokrát spojen s X. mrákovskou výstavou holštýnského skotu, si přijde na své každý – vyznavači folkloru, tradice, milovníci dobrého jídla, dospělí i děti.

„Již po čtvrté jsme se společně se zástupci zemědělců a venkova rozhodli uspořádat krajské dožínky. Naším cílem je ukázat lidem tuto tradiční lidovou slavnost a připomenout jim zemědělské tradice regionu", uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Co vůbec dožínky znamenají? V různých oblastech kraje a republiky měly různé názvy – dožínky, dožatá, obžínky, ožínky apod. Přesto se pod všemi těmito názvy od nepaměti skrývá oslava ukončení jednoho, v minulém období velmi namáhavého, druhu zemědělské práce, a to sklizně obilí, které zajišťovalo obživu národa na další období. Základní myšlenkou dožínek bylo děkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Z posledního mandele se upletl dožínkový věnec, který ženci předávali hospodáři. Poté následovaly bujaré oslavy.

Současná doba je v mnoha ohledech jiná. Obilí se však i nadále pěstuje a sklízí, a proto i důvod k oslavám sklizně zůstává.
 

Program dne:

V 10.00 hodin začne v hlavním stanu jubilejní, desátý ročník Mrákovské výstavy holštýnského skotu. Od 10.15 bude probíhat soutěžní přehlídka tří kategorií red holštýnských krav a tři kategorií černých holštýnských krav.

Ve 12.00 hodin vyjede dožínkový průvod, který se od obecního úřadu vydá obcí směrem k výstavišti nedaleko areálu Zemědělského obchodního družstva Mrákov. K poslechu bude vyhrávat krojovaná dechová hudba.

Ve 12.30 hodin se uskuteční oficiální zahájení dožínkových oslav, následovat bude předání dožínkového věnce hospodáři, kterým je hejtman Plzeňského kraje. Ve 13.00 se můžete těšit na vystoupení Chodského souboru Mrákov.

Ve 13.15 hodin bude v hlavním stanu probíhat vyhlášení šampionek výstavy a vyhlášení nejlepšího vodiče. Dozvíte se také vyhodnocení tipovací soutěže publika a vítěze soutěže „Zemědělství očima dětí“.

V 15.30 hodin vystoupí zpěvák Jakub Smolík.

Stejně jako v minulých letech bude celý den zakončen chovatelskou veselicí, která začne v 17.00 hodin.

Na výstavišti si budete moci po celý den prohlížet staré zemědělské stroje, ale i moderní zemědělskou techniku, či si pohladit malá hospodářská zvířátka. Pro děti bude připravena celá řada atrakcí, včetně farmářské naučné stezky. Občerstvit se budete moci nejen u stánků s Regionálními potravinami Plzeňského kraje a vyhlášených specialit Zemědělského obchodního družstva Mrákov.

Letošní dožínky se uskuteční i díky významné finanční podpoře společnosti NET4GAS. Akce podporuje Krajská agrární komora Plzeň a celá řada dalších významných celostátních i krajských partnerů.


Program X. Mrákovské výstavy holštýnského skotu:


Program Dožínek Plzeňského kraje 2014:


Mapa Mrákova: