Dvacáté výročí plzeňské diecéze

obrazek
28. května 2013 14:09, aktualizováno 30. května 2013 07:43, Mgr. René Zeithaml

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner přijal z rukou prvního biskupa plzeňského Františka Radkovského pamětní list s linorytem Plzeňské madony výtvarníka Petra Kutka k dvacátému výročí plzeňské diecéze.

Těší mě, že tady můžu být dnes s Vámi. Oslava není jen o tom potkat se a popovídat si, ale především o výhledu do budoucnosti.  Byl bych rád, kdyby církev byla prostředníkem k porozumění a vstřícnosti," řekl náměstek Grüner.

Pamětní list zároveň přijal i primátor města Plzně Martin Baxa.

Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s Vámi, jako představiteli nejdůležitějších občanských struktur. Díky Vám se podařila spousta krásných věcí, ať už vezmu církevní gymnázium, pomohli jste založit mateřskou školku kardinála Berana, diecézní muzeum. Těch aktivit v rámci celého kraje je mnoho," uvedl biskup plzeňský František Radkovský.

Plzeňská diecéze římskokatolické církve byla zřízena bulou papeže Jana Pavla II. 31. května 1993. Diecéze je určitá oblast, v našem případě zahrnující západ Čech, kterou spravuje papežem jmenovaný biskup (jmenovací bula). Členy diecéze (diecézany) jsou všichni katoličtí křesťané, kteří přebývají na tom území.

Prvním a dosavadním biskupem byl jmenován Mons. František Radkovský. Ke správě diecéze má pomocníky – kněze, kteří spravují základní organizační jednotky diecéze – farnosti a dále laické zaměstnance ve farnostech a svůj úřad – biskupství.

S účinností od 1. ledna 2013 došlo ke změně území diecéze: farnost Vejprty je nově začleněna do Diecéze litoměřické a území bývalých farností Neurazy a Žinkovy pak do Diecéze českobudějovické.

Oslava 20. výročí založení Diecéze plzeňské určená pro širokou veřejnost se bude konat v den výročí založení diecéze 31. května 2013 na náměstí Republiky v Plzni. V jejím rámci proběhne pátý ročník festivalu křesťanských hudebních skupin Pils Alive, který se doposud konal v prostorách biskupství. Tentokrát vykročí i do ulic města a představí posluchačům soudobou hudební duchovní tvorbu. Na festivalu zazní jednotlivé hudební styly od rocku, folk rocku, popu, worshipu, spirituálů až po gospel, takže každý posluchač si může vyslechnout svůj oblíbený žánr.
Program: 15:00 hod Jordán, 15:00 hod Zebedeus, 17:00 hod Quo vadis, 18:00 hod Touch of Gospel, 20:00 hod Pozdravy pro plzeňskou diecézi (kard. D. Duka, primátor M. Baxa a další)
Vrcholem večera pak bude koncert kapely Hradišťan pod vedením Jiřího Pavlici, který začne ve 20:15 hod.
V rámci doprovodného programu budou na nám. Republiky ve stáncích probíhat prezentace Biskupství plzeňského a dalších institucí, jako je Meditační zahrada – Památník obětem zla, Diecézní centrum mládeže a o. s. Brána, Duchovní služba nemocným, Nadační fond Dominanty, Papežská misijní díla, Církevní gymnázium Plzeň, Církevní střední odborná škola Spálené Poříčí, Církevní mateřská škola kardinála Berana, Salesiánské hnutí mládeže, Salesiánské středisko mládeže, Plzeňské panenky, Rodinné centrum Plzeň, Koinonia Jan Křtitel, Farnost Plzeň-Severní předměstí, Komunita NOE Holostřevy, Obláti z Plas, Hospic sv. Lazara, Diecézní charita Plzeň,o.s.Český západ.
V rámci prezentací ve stanech představí jednotlivé organizace svoji činnost na nejrůznějších panelech, návštěvníci si také budou moci zkusit různé aktivity (malování na tvář, tvoření veselých obrázků, kvíz o Plzni, deskové hry pro děti, kvíz pro dospělé, praktické ukázky ze škol, vyrábění přívěsků na klíče a další).
K občerstvení bude sloužit také Čajovna „Krok do nebe", kde budou plzeňské řeholnice nabízet čaj a kávu. Bude též jedinečná možnost ochutnat speciálně k této příležitosti uvařenou a požehnanou várku Plzeňského Prazdroje.
Cílem těchto oslav je připomenout co nejširší veřejnosti skutečnost, že už dvě desítky let existuje Diecéze plzeňská jako svébytný a silný duchovní útvar a že byly úspěšně završeny historické, staletí trvající snahy o její vytvoření, že Plzeň je nejen důležitým centrem v rámci státní samosprávy, ale i významným centrem duchovním, důstojným partnerem např. blízkého Řezna a dalších.
Dále by oslavy měly přiblížit současnou činnost církve a církevní charitní působení i těm občanům, kteří s církví běžně nepřicházejí do styku a nemají povědomí o její současné situaci a roli ve společnosti. Důležité je též ukázat, že ani v dnešním materiálně orientovaném světě neztrácejí duchovní hodnoty svou důležitost, ba naopak, a že církev zde má své místo nejen z hlediska historického, ale i současného jakožto nositelka hodnot duchovních, etických, charitativních i kulturních.
V neposlední řadě pak bude jistě přínosné a žádané setkání účastníků oslav s plzeňským biskupem Františkem Radkovským, jenž je uznávanou a velmi kladně přijímanou osobností nejen v církevních kruzích, ale i mezi osobnostmi nejrůznějších odvětví veřejného života a má mnoho příznivců v řadách občanů, kteří se k žádnému náboženskému vyznání nehlásí.