Evropský region Dunaj-Vltava už zná konkrétní datum svého vzniku

obrazek
06. dubna 2012 16:29, aktualizováno 22. května 2012 11:28,

Regionální konference přeshraniční kooperace Plzeňský kraj-Dolní Bavorsko v zemských okresech Regen a Degensdorf přinesla nové, konkrétní kroky v přeshraniční spolupráci mezi oběma stranami a v projektu Evropský region Dunaj –Vltava. Oficiální zahájení jeho vzniku se uskuteční dne 30. 6. 2012 v rakouském Linzi.

Konferenci v Regenu navštívil náměstek hejtmana Plzeňského kraje (PK) Ivo Grüner a radní Petr Smutný. Za německou stranu pak vládní prezident Dolního Bavorska Heinz Grunwald a zemští radové Christian Bernreiter a hostitel konference Michael Adam.

„Naší spolupráci nebereme jako formální záležitost, ale opravdu chceme, aby z této spolupráce vznikaly konkrétní projekty a konkrétní úspěchy pro obě strany. Ať už je to v rámci pracovních skupin nebo partnerství jednotlivých obcí, škol a dalších subjektů.

Máme jedinečnou příležitost získat finance z EU pro naše regiony, můžeme také zlepšit životní prostředí pro občany, ale i jejich životní úrovně, aby neodcházeli do velkých okresních měst,“ zmínil v úvodu setkání náměstek Ivo Grüner.

Projekt přeshraniční spolupráce prohlubuje hospodářskou, demografickou a komunální spolupráci v rámci společného prostoru. Na konkrétních krocích se účastní tři pracovní skupiny: 1) Regionální rozvoj, doprava a infrastruktura, 2) Hospodářství a turismus a 3) Školy vč. dalšího vzdělávání. Zástupci jednotlivých pracovních skupin seznámili přítomné s výsledky společných jednání. V oblasti dopravy je nejdůležitější řešení špatného stavu silnice I/27 a na straně sousedů navazující silnice B 11. Zástupci pracovní skupiny pro školství si předali kontakty na vzdělávací subjekty na obou stranách, ale i kontakty na sportovní kluby pro pořádání společných závodů, soutěží a tréninkových kempů. V této oblasti se taktéž osvědčila spolupráce s Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem, která zprostředkovává a podporuje spolupráci mládeže z Česka a Německa, pomáhá a radí zájemcům o sousední zemi z řad mladých lidí, vedoucích mládeže a pedagogů.

Druhý den návštěvy jednali zástupci PK s dolnobavorskými zemskými rady  o spolupráci v rámci mezimetropolitního regionu Dunaj -Vltava a možností využití nově vzniklé bilaterální spolupráce právě na tomto území. Vytvoření Evropského regionu Dunaj-Vltava povede k zajištění lepší pozice v Evropě.

„Máme příležitost ukázat celé Evropě, že dokážeme velmi dobře spolupracovat.  Myslím si, že dokážeme přesvědčit Evropskou unii o tom, že prostor regionu Dunaj –Vltava o pěti milionech obyvatelích si zaslouží finanční prostředky získat,“ říká Ivo Grüner.

Zemský rada okresu Deggendorf Christian Bernreiter pozval účastníky konference také na prohlídku přístavu „Hafen Deggendorf“ na Dunaji a nabídl možnost využití přepravy a překladu zboží  i pro podnikatele z Plzeňského kraje.

„Přístavy v přeshraniční spolupráci rovněž hrají důležitou roli. Výhodnou zdálenost mezi Plzní a Deggendorfem je určitě dobré využít, ovšem nejprve se musí zlepšit stav silnic I/27 a na německé straně B11,“ konstatoval k návštěvě přístavu náměstek Grüner.

přístav Degendorfu představil delegaci jeho ředitel Franz Eckl

zemští radové

H.Grunvald, I.Grüner a CH.Bernreiter