Festival regionálních potravin Plzeňského kraje

obrazek
30. května 2012 14:11, aktualizováno 05. června 2012 06:02, Mgr. René Zeithaml

Výsledky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2012 byly slavnostně vyhlášeny hejtmanem Milanem Chovancem, ministrem zemědělství Petrem Bendlem a dalšími členy rady na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, při příležitosti Festivalu regionálních potravin.

63 výrobků od 25 výrobců posuzovala letos hodnotitelská komise soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2012.  Nakonec vybrala bílý jogurt z minimlékárny na Klatovsku, grahamový šáteček z plzeňské pekárny, sušené hrušky z jihu Plzeňska nebo uzeného kapra z klatovské rybárny.
V loňském roce bylo přihlášeno 21 výrobců s 62 výrobky. V roce 2010 soutěžilo 25 výrobců se 116 výrobky.

„Už druhý ročník Festivalu regionální potraviny Plzeňského kraje se odehrál na nádvoří krajského úřadu. Chceme, aby lidé měli možnost vidět úřad také z jiného pohledu, než jenom jako klienti například u přepážky a to se povedlo. Vybrány byly výrobky, které lidem chutnají, což je vidět na tom, jak rychle mizí ze stánků. Tato tradice je velmi dobrá a já věřím, že bude pokračovat. Je potřeba podporovat výrobce, kteří se snaží dělat potraviny poctivě a chtějí dávat našim lidem prvotřídní kvalitu,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.


Milan Chovanec a Petr Bendl předávají ocenění zástupci Zpracovny ryb Klatovy, a.s.
.

Značku Regionální potravina za rok 2012 získali:

  • Zbojnický bok česnekový od Řeznictví PIRNÍK,
  • masný výrobek Mrákovská vrchovina (Zemědělské obchodní družstvo Mrákov), 
  • Jogurt bílý (Minimlékárna JOMA),
  • Grahamový listový šáteček s ořechovou náplní (PEKO),
  • pečivo Prácheňská hnětynka (Střední škola Horažďovice),
  • Medovina z Českého lesa s příchutí chmele a zázvoru (J. Lstibůrek),
  • Hrušky sušené (Lukrena),
  • Kapr uzený, porcovaný (Zpracovna ryb Klatovy).


Udělovali se také zvláštní ceny: 

  • Pohár hejtmana PK získal Pivovar – Restaurant Modrá Hvězda za pivo Dobřanská hvězda 14 % tmavý speciál,
  • Pohár radního Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství byl udělen řeznictví Kvarda za Cikánskou pečeni,
  • Pohár předsedy Krajské agrární komory Plzeň získalo řeznictví a uzenářství Šneberger za Šumavskou sušenou šunku.


Soutěž Regionální potravina pořádá ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond. Na organizaci soutěže v kraji se podílí především Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví z.s.p.o. a Úhlava o.p.s. za podpory Plzeňského kraje.


Novinkou letošního ročníku Festivalu regionálních potravin byla Bylinková dílna

Festivalu regionálních potravin, který pořádal Plzeňský kraj, měl bohatý doprovodný program. Stovkám návštěvníků nabídl farmářské trhy, kuchařské show zaměřené na přípravu jídel z lokálních potravin, hudební vystoupení a program pro děti s Magdou Reifovou z televizní Kouzelné školky. O zábavu se po celý den staral herec a moderátor Petr Vacek.


Magda Reifová nadchla především malé návstěvníky