Festival Skupova Plzeň zahájila Kouzelná flétna

obrazek
09. června 2016 10:20, aktualizováno 09:20, Mgr. Alena Marešová

32. ročník festivalu mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň začal ve středu 9. června v Divadle ALFA. Slavnostního zahájení se zúčastnil radní pro oblast kultury a památkové péče Jaroslav Šobr.

Prvním představením festivalu byla unikátní loutkářská verze slavné Mozartovy opery v podání německého souboru Thalias Kompagnons and ensemble KONTRASTE. Dva loutkoherci, pohádkové papírové kulisy, orchestr, renomovaný operní pěvec a kamera, která to vše převádí živě na velké plátno – tato nezvyklá podívaná se odehrála v prostorách pořádajícího Divadla ALFA a odstartovala tak pětidenní maratón loutkových a alternativních představení od nás i ze zahraničí.

„Festival Skupova Plzeň patří mezi pravidelné kulturní akce s mezinárodní účastí, jsem proto rád, že Plzeňský kraj je jedním z partnerů festivalu," uvedl radní Jaroslav Šobr.

Spojovacím prvkem Skupovy Plzně je letos loutka napříč uměleckými obory, druhy a žánry. Festival je tradičně především soutěžní přehlídkou českých profesionálních loutkových a alternativních divadel, řada inspirativních inscenací od nás i ze zahraničí se představí mimo soutěž a nechybí ani zajímavý doprovodný program v podobě filmových projekcí, koncertů či loutkářských dílen.

Skupova Plzeň se koná ve dnech 8. až 12. června 2016.

Fotogalerie:

 

 

Autor: Josef Ptáček