Festival TANEC PRAHA přijíždí do Plzně

obrazek
22. května 2019 12:53, aktualizováno 05. června 2019 07:30, Mgr. Alena Marešová

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA se letos v Plzni koná již po jedenácté. Od 2. do 22. června nabídne české i zahraniční produkce, na veřejných prostranstvích i uvnitř. Můžeme se těšit na odvážné solo ze vzdáleného Madagaskaru, zábavný, energií nabitý a sportovní LEGOrytmus či House Beating - architektonické dílo, jehož stavebním materiálem je lidské tělo.

Plzeňský festival letos odstartuje výraznou taneční osobností z Madagaskaru. Ve svém sólu Métamorphose Judith Olivia Manantenasoa boří tabu a odvypráví silný příběh africké ženy, ale i ženského pokolení samotného.  Z česko-slovenské taneční scény je na programu představení Assemblage skupiny ME-SA choreografky Martiny Hajdyly Lacové, v němž šestice performerek vytváří pozoruhodný ekosystém, či mezinárodní jury oceněné sólo Viktora Černického na pomezí instalace, performance, tance a cirkusu s 22 konferenčními židlemi.

V prostoru před Západočeským muzeem vyroste zcela nový objekt, který svými těly a monumentální dřevěnou konstrukcí vytvoří skupina Body Architects polského performera Hygina Delimata. TANEC PRAHA také zve na rodinné odpoledne na Náplavce k světu s představením LEGOrytmus, inspirovaným tématem olympiády.

Během měsíce června festival proběhne též ve Svatoboru u Sušice, v Manětíně a Klášteru Kladruby.

Festival TANEC PRAHA v Plzni se koná ve spolupráci s Moving Station a Náplavkou k světu za podpory Ministerstva kultury ČR, města Plzeň a Plzeňského kraje.

Více informací na: www.tanecpraha.cz

 

Program:

NE 2/6 18:00  Moving Station - Judith Olivia Manantenasoa (MG): workshop

PO 3/6 19:00 Moving Station - Judith Olivia Manantenasoa (MG): Métamorphose + debata

ČT 6/6 18:00 před Západočeským muzeem  – Hygin Delimat (PL/AT): House Beating  / VEN.ku TANCI / Family Friendly

PÁ 7/6 19:00 Moving Station – Viktor Černický (CZ/SK): PLI

ÚT 18/6 19:00 Moving Station – ME-SA / Martina Hajdyla Lacová (SK/CZ): Assemblage

SO 22/6 16:00 Náplavka k světu. - tYhle / Marie Gourdain (CZ): LEGOrytmus / VEN.ku TANCI / Family Friendly

 

Plzeňský kraj

NE 9/6 16:00 zahrada u kostela – Kladruby -  Lenka Kniha Bartůňková, Ridina Ahmedová & Ghana Dance Ens. (GH/CZ): Eymen - Úhel pohledu / Point of View + 17:30 - 19:00 hlasově-pohybový workshop zakončený africkými tanci ghanské oblasti / VEN.ku TANCI

NE 16/6 16:00 Svatobor u Sušice - Lenka Kniha Bartůňková, Ridina Ahmedová & Ghana Dance Ens. (GH/CZ): Eymen - Úhel pohledu / Point of View + 17:30 - 19:00 hlasově-pohybový workshop zakončený africkými tanci ghanské oblasti / VEN.ku TANCI

ČT 20/6  17:00 Plovárna Manětín -  tYhle / Marie Gourdain (CZ): LEGOrytmus / VEN.ku TANCI / Family Friendly