Fotbalová asociace ČR ve spolupráci s kraji a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy připravilo projekt Fotbalových akademií

obrazek
01. prosince 2014 15:31, aktualizováno 14:32, Mgr. René Zeithaml

Na jednání Rady Asociace krajů České republiky (AKČR) 28. listopadu 2014 ministr Marcel Chládek informoval přítomné zástupce krajů o změně financování regionálního sportu. Od roku 2015 budou na základě této změny rozdělovat finance na amatérský sport v regionech i kraje.

„Kraje dobře znají potřeby regionálních sportovců, podaří-li se záměr dotáhnout do konce, bude to znamenat citelný nárůst pro činnost sportovních klubů a jednot," řekl na tiskové konferenci po jednání rady Michal Hašek. Ministr Chládek informoval, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT) chce distribuovat na mládežnický sport do krajů až 300 milionů korun. Spolu s penězi, které už v současné chvíli kraje ze svých rozpočtů uvolňují, na sportování mládeže, to bude znamenat výraznou změnu ve financování regionálního sportu.

Na tiskové konferenci po jednání Rady AKČR byl prezentován projekt "Fotbalových akademií". S tímto projektem oslovila Radu AKČR a MŠMT Fotbalová asociace ČR. Čtyři pilotní projekty "Fotbalových akademií" budou odstartovány v září 2015 v Praze, Brně, Plzni a Ostravě. Ministerstvo pomůže s financováním projektu, kraje pomohou s infrastrukturou projektu a FAČR zajistí kvalifikované trenéry a vyhledávání talentované mládeže. „Smyslem projektu je mimo jiné umožnit talentovaným sportovcům rozvoj jejich talentu a to bez ohledu na sociální prostředí, ze kterého pochází," řekl k tématu předseda AKČR Michal Hašek.

„Systém umožní mladým fotbalistům kvalitní trénink. Kraje nám pomohou vytvořit infrastrukturu a implementovat projekt v součinnosti s regionálním školstvím," dodal Pavel Vrba, trenér národní fotbalové reprezentace, který dnes prezentoval projekt před hejtmany ČR.

„Není to první projekt, který AKČR spolu s FAČR realizuje. Připomínám projekt "Bezpečná branka", kdy se podařilo ve vzájemné spolupráci vyměnit desítky nebezpečných těžkých tréninkových branek za bezpečné, moderní a lehké tréninkové branky," připomenul Michal Hašek.