Hejtman Josef Bernard diskutoval se zástupci Sdružení měst a obcí

obrazek
16. prosince 2016 17:09, aktualizováno 18:13, Šárka Stará

"Jste v první linii a pro nás jako kraj jste důležitým partnerem v jednání o mnoha oblastech," řekl v úvodu XVIII. řádného sněmu Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) hejtman Josef Bernard, který představil starostům vybrané dotační tituly pro rok 2017. Společně s ním důležitá témata vedení Plzeňského kraje okomentovali náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku Ivo Grüner a náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek. K aktuálním otázkám se vyjádřili také poslanci Václav Votava, Karel Šidlo a poslankyně Miloslava Rutová.

Zájem starostů a také pozornost ze strany Plzeňského kraje jsou směřovány především k oblasti dopravy, a to jak ke zlepšení stavu silnic 2. a 3. tříd, tak k zajištění veřejné hromadné dopravy. Nově chce Plzeňský kraj pod vedením Josefa Bernarda věnovat více pozornosti také cyklostezkám, na jejichž výstavbu má v rozpočtu na příští rok vyčleněno 15 mil. korun a dalších 6 mil. korun na proznačení a projektovou přípravu. Rozpočet na rok 2017 bude krajské zastupitelstvo projednávat v pondělí 19. prosince.

Odpoledne se hejtman Josef Bernard, jeho náměstci Ivo Grüner a Pavel Čížek a členka krajské rady Radka Trylčová setkali na Krajském úřadě Plzeňského kraje se členy správního výboru Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje v čele s místopředsedou SMOPK Janem Soulkem. Představitelé kraje a starostové podrobněji diskutovali o konkrétních otázkách a plánech v dopravě. Hovořili ale také o financování regionálního školství a problémech obcí, s jejichž řešením by kraj mohl pomoci jako prostředník mezi obcemi a státem.    

Fotogalerie: