Hejtman navštívil vojáky v Klatovech

obrazek
17. května 2017 17:52, aktualizováno 16:52, Mgr. Alena Marešová

Velitel 142. praporu oprav Klatovy ve středu 17. května přivítal na návštěvě hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda, kterého seznámil nejen z historií a fungování praporu, ale připravena byla také prohlídka techniky a dílen.

Prapor vznikl 1. října 2004 a je jediným praporem tohoto typu v České republice. „Zaměřujeme se na opravu pásové techniky, kolové techniky, zbraňových systémů a ručních zbraní," vyjmenoval hlavní činnosti praporu velitel Pavel Vyorálek. Dále zmínil úkoly praporu, které kromě oprav techniky, během roku absolvují. Sem patří například dvakrát do roka výcvik v Boleticích, prezentace techniky na Oslavách osvobození, tradiční akci Bahna nebo na dni otevřených dveří praporu, který se letos uskuteční 21. června. Velitel zmínil také velmi dobrou spolupráci s ostatními složkami IZS a také s městem, což potvrdil také přítomný starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Prapor vysílá své vojáky též na mise, kde zajišťují logistiku oprav. V současné době je jeden z vojáků na misi v Afgánistánu. Prapor má v současné době 270 zaměstnanců, což je zhruba 100 lidí podstav. Dle slov velitele chybí zejména opraváři, svářeči a konstruktéři.

Hejtman si dále prohlédl přepravní a vyprošťovací techniku a síň tradic, která funguje jako takové malé vojenské muzeum. Dále si prošel opravárenské dílny, kde je v současné době na pravidelnou revizi také obrněný transportér pandur.

„Velmi si vážím vaší práce, která je velmi záslužná. Jsem hrdý na to, že v našem kraji funguje takto schopný vojenský prapor, který je využíván k opravám vojenské techniky z celé republiky," uvedl v závěru prohlídky hejtman.

Fotogalerie: