Hejtman přijal policejního prezidenta

obrazek
24. ledna 2013 10:51, aktualizováno 06. února 2013 20:04, Šárka Stará

V dopolední části svého programu navštívil policejní prezident Martin Červíček Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, kde promluvil se svými podřízenými. Odpoledne pak společně se svým náměstkem pro Službu kriminální policie a vyšetřování Václavem Kučerou a ředitelem krajské policie Jaromírem Knížetem zavítal na Krajský úřad Plzeňského kraje, kde byl přijat hejtmanem Milanem Chovancem.


Policejní prezident Martin Červíček s hejtmanem Milanem Chovancem diskutovali se starosty obcí s rozšířenou působností.

Policejní prezident se na krajském úřadu zúčastnil diskusního setkání se starosty obcí s rozšířenou působností. V jeho úvodu proběhla prezentace k projektu Bezpečný kraj, který funguje od roku 2010 a je zaměřen na zlepšování bezpečnostní situace v regionu. „Za účelem dosažení tohoto stavu je území Plzeňského kraje rozděleno na bezpečnostní okrsky s pevně provázanou spoluprací subjektů podílejících se na bezpečnosti v dané lokalitě. Důležitým prvkem je přitom osobní zodpovědnost představitelů těchto subjektů,“ vysvětluje hejtman Milan Chovanec jeden z principů projektu Bezpečný kraj.  „Do projektu Bezpečný kraj je zapojeno 27 měst a obcí Plzeňského kraje a dalších deset je ve fázi přípravy,“ doplňuje koordinátor projektu Zdeněk Weber.


V úvodu setkání proběhla prezentace k projektu Bezpečný kraj.

„Spolupráce mezi samosprávou, krajem a policií, ať už v rámci projektu Bezpečný kraj, ale i dalších spíše preventivních projektů, na kterých Policie ČR participuje, je na velmi dobré úrovni," řekl během setkání policejní prezident.

Tématem diskuse byly změny v organizační struktuře policie, k nimž došlo od začátku roku 2013, kdy v rámci Plzeňského kraje byly sloučeny územní odbory Plzeň-sever a Plzeň-jih a vznikl jeden odbor Plzeň-venkov. „Jsme schopni zajistit záležitosti veřejného pořádku i všechny mimořádné události ve stejné kvalitě jako v minulém roce,“ uvedl policejní prezident k aktuální situaci policie kraji. „Nezrušili jsme žádný základní útvar, nesnížili jsme počet policistů a naopak jsme se při nastavování nové organizační struktury snažili posílit tzv. přímý výkon služby,“ doplnil Martin Červíček. Druhý okruh témat diskutovaných při setkání se starosty se týkal bezpečnosti v kraji.      


Policejní prezident Martin Červíček se svým náměstkem pro SKPV Václavem Kučerou.

Policejní prezident uvedl, že za rok 2012 došlo na území Plzeňského kraje k poklesu trestné činnosti o 7%. Přesto byla ze strany starostů nejčastěji zmiňovaným tématem právě kriminalita. Ze společné diskuse vyplynulo, že starosty tíží zejména drogová problematika, především v příhraničních oblastech, a tzv. výherní automaty a kriminalita spojená s návštěvou heren.

FOTO: Plzeňský kraj/Jindra Radová