Hejtman promluvil se starosty a místostarosty

obrazek
03. října 2013 16:26, aktualizováno 15:26, Šárka Stará

Pozdravit starosty a místostarosty přijel na 9. ročník jejich setkání hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, pod jehož záštitou se celá akce konala. Hejtman seznámil starosty s aktuální situací kraje v oblasti ekonomiky a regionálního rozvoje, poté odpovídal na jejich dotazy.  


Na setkání se sešlo asi na sto padesát starostů a místostarostů z Plzeňského kraje.

"Jak víte, došlo ke změně rozpočtového určení daní, které by mělo zajistit více peněz obcím. My v rozpočtu kraje samozřejmě také počítáme s dotacemi, které půjdou do rozvoje obcí. Především chceme podpořit menší obce, oblast příhraničí a zaměřit se na záležitosti, které Vás trápí, ať jsou to kanalizace, pitná voda nebo jiné palčivé problémy," řekl hejtman Milan Chovanec. Ten však upozornil starosty, že kraj čeká v důsledku předfinancování množství projektů placených z evropských peněz, ekonomicky náročné období.  


V úvodu setkání starostů promluvil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

Hejtman promluvil také o možném bezúplatném převodu letiště v Plzni - Líních do majetku Plzeňského kraje. "Tuto nabídku jsme dostali od ministerstva obrany a v současné době vyhodnocujeme její ekonomickou výhodnost," vysvětlil Milan Chovanec s tím, že letiště v Líních by mohlo pro region znamenat novou rozvojovou plochu.

Celkově bylo setkání věnováno změnám ve struktuře finanční a daňové správy, financování měst a obcí, hovořilo se ale také o poplatcích, regulaci hazardu a územním plánování.