Hejtman s radním pozdravili prvňáčky

obrazek
03. září 2012 15:00, aktualizováno 05. září 2012 08:44, Mgr. René Zeithaml

Nový školní rok s žáky škol Plzeňského kraje zahájili také členové Rady Plzeňského kraje hejtman Milan Chovanec spolu s radním Václavem Šimánkem, kteří pozdravili prvňáčky v Nezvěsticích a Chválenicích.

220 žáků dnes usedlo do školních lavic základní školy v Nezvěsticích. Úplně poprvé sem dnes přišlo 25 nových žáčků, které přijel pozdravit a obdarovat také hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

„Vítám vás ve vašem prvním školním dni a doufám, že se vám tu bude líbit a budete sem chodit rádi. Přeju vám hodně školních úspěchů, ať se vám daří a jste zdraví,“ pozdravil děti hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

V letošním školním roce navštěvuje ZŠ v Nezvěsticích celkem 232 žáků, kteří jsou zařazeni do 10 tříd. O ně se stará 18 učitelů, 3 vychovatelky a dalších 10 nepedagogických pracovníků.  Na 1. stupni je 5 tříd, které navštěvuje 112 žáků (54 dívek a 58 chlapců), což představuje průměr 22,4 žáků na třídu. Do 5 tříd 2. stupně dochází 120 žáků (58 dívek a 62 chlapců- průměr 24 na třídu). Celkový průměr na třídu je 23,2 žáků.

Pozdravit prvňáčky přišel také radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek, který zde byl zároveň v roli rodiče. Poprvé do školy šla i jeho dcera Karolína.

Po zahájení školního roku se představitelé kraje společně s ředitelem školy Zdeňkem Šafaříkem, jeho zástupkyní Václavou Jehlíkovou a starostou obce Lukášem Karkošem přesunuli před budovu školy do přilehlého parku, aby zasadili památeční buk.


Sázení pamětního stromu: (zleva) hetman Milan Chovanec, radní Václav Šimánek , starosta Lukáš Karkoš a přihlížející žáci 2.třídy

Následovala návštěva Základní a mateřské školy Chválenice, kde byla dokončena rekonstrukce školy. Na opravu střechy a zateplení stropů přispěl Plzeňský kraj částkou 1 milion korun.

Základní škola a mateřská škola Chválenice je malotřídní škola s pěti postupnými ročníky ve dvou třídách.Jedná se o spádovou školu pro obce Chválenice, Nezbavětice, Želčany a Chouzovy. V první třídě se vyučují žáci prvního a druhého ročníku. Ve druhé třídě žáci třetího, čtvrtého a pátého ročníku. Školu navštěvují převážně žáci z místní obce Chválenice a několik žáků dojíždí ze spádových obcí Nezbavětice, Želčany, Chouzovy.