Hejtman se setkal se zástupci německé hospodářské komory

obrazek
10. května 2017 12:47, aktualizováno 11:47, Mgr. Alena Marešová

O průmyslových zónách, agenturních pracovnících, vzdělávání žáků či vylidňování venkova hovořil ve středu 10. května hejtman Josef Bernard se zástupci Obchodní a hospodářské komory Regensburg.

Na setkání přijel hlavní jednatel Obchodní a hospodářské komory (IHK) Regensburg Jürgen Helmes, vedoucí pobočky IHD v Chamu Richard Brunner a Karla Stánková, která vede regionální kancelář v Plzni, za Plzeňský kraj se kromě hejtmana jednání zúčastnil předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Pavel Karpíšek. Na závěr jednání dorazil i náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Hejtman se s jednatelem IHK setkal vůbec poprvé, proto měla vzájemná diskuze široký záběr. Od malého zájmu studentů o technické vzdělávání, a krocích, které kraj podniká pro jeho podporu, až po zaměstnávání cizinců v průmyslových zónách či zlepšení železničního dopravního spojení mezi Prahou a Mnichovem (přes Plzeň). Hejtman zmínil také význam spolupráce s hospodářskými komorami: „Hospodářské komory jsou pro nás důležité, protože tak, jak se bude dařit podnikání, tak se bude dařit kraji."

Jürgen Helmes přiblížil fungování IHK v Bavorsku, která čítá 80 tisíc členů. Helmes zmínil také podporu „welcome center", o jejichž potřebě hovořil také hejtman. Úkolem takových center by bylo přivést nové pracovní síly, ale především s vazbou na rodinu, kterou by si zaměstnanec přivedl s sebou. Změnila by se tak struktura zaměstnanců a zmírnily by se problémy s tzv. agenturními zaměstnanci. V Německu s tímto postupem mají již zkušenosti, rodinní příslušníci jsou zapojováni do školských systémů, dopravy, je zajištěna také jazyková integrace. Dle slov hejtmana bude nutné u nás nejdříve upravit legislativu pro agentury, které práci nabízí.

 

Fotogalerie: