Hejtman se setkal se zástupci vietnamské menšiny

obrazek
25. listopadu 2015 13:23, aktualizováno 12:23, Mgr. Alena Marešová

Možnosti spolupráce ve středu 25. listopadu 2015 projednal hejtman Václav Šlajs se zástupci vietnamské komunity v Plzeňském kraji.  Hovořilo se o možnostech podpory akcí, které Vietnamci žijící v Plzeňském kraji pořádají.

Zástupci vietnamské menšiny hejtmana informovali o akcích, které pravidelně pořádají pro své občany například na Domažlicku. Do budoucna uvažují, že by měla vzniknout Unie vietnamských žen a také spolek, který by sdružoval sportující mládež. V Domažlicích například už nyní funguje fotbalový klub sdružující vietnamské mladé sportovce. Tradičně se také slaví dva velké vietnamské svátky, a to dětský den a vietnamský nový rok. Zástupci menšiny požádali o finanční podporu na činnost a konání podobných akcí.

Debatovalo se ovšem také o problematice hazardu, tržnic v příhraničí a také o mladých Vietnamcích, jejich studiu a uplatnění po skončení studií.

V Plzeňském kraji žije v současné době cca 8 tisíc Vietnamců, přičemž už celá třetina z nich se zde již narodila. Na území kraje fungují čtyři sdružení vietnamské menšiny -  v Plzni, Domažlicích, Klatovech a Železné Rudě.

Zástupci Plzeňského kraje si uvědomují význam národnostních menšin a také důležitost komunikace s nimi, proto se v současné době pracuje na vzniku Komise pro národnostní menšiny, kde by své zastoupení kromě Vietnamců měli také reprezentanti ukrajinské menšiny, Slováci a Romové. Komise by měla začít fungovat od 1. 1. 2016.

Fotogalerie: