Hejtman v nemocnicích debatoval o platech

obrazek
22. června 2016 15:14, aktualizováno 14:14, Mgr. Alena Marešová

Do Rokycanské a Stodské nemocnice zavítal ve středu 22. června hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Nemocnice v Rokycanech a ve Stodu jsou dvě ze šesti zdravotnických zařízení, které zřizuje Plzeňský kraj.

V Rokycanské nemocnici se hejtman nejprve setkal s ředitelkou Hanou Perkovou a poté také se zástupci odborů. Debatovalo se o požadavcích odborářů nejen v platové oblasti, ale také o zavedení zaměstnaneckých benefitů. Po debatě si hejtman prohlédl dvůr nemocnice, jehož rekonstrukce je v plánu v nejbližší době, dále navštívil pracoviště s novým CT a dětské oddělení. Vyšetření pomocí CT funguje v Rokycanské nemocnici od března letošního roku, kdy Plzeňský kraj toto zařízení zakoupil, a počet vyšetření stále stoupá.

Po prohlídce se hejtman setkal také se zaměstnanci nemocnice, se kterými debatoval o stavu zdravotnictví v České republice, úhradové vyhlášce, vzdělávání zdravotních sester a platech ve zdravotnictví. Plzeňský kraj dotuje provoz Rokycanské nemocnice částkou 50 milionů korun.

Před Stodskou nemocnicí vítal hejtmana ředitel Alan Sutnar, který se mohl pochlubit nově opravenou fasádou budovy nemocnice a zavedl hejtmana také do nové přístavby, kam přesídlili primáři a vedení nemocnice. V nové zasedací místnosti přiblížil ředitel investice a plány do budoucna, které zahrnují například ještě vybudování parkoviště úpravy oddělení LDN. Poté následovalo setkání zaměstnanci, kde se debatovalo hlavně o platech zaměstnanců nemocnic a nedostatku zdravotních sester. Na provoz Stodské nemocnice přispívá kraj částkou 40 milionů korun.

„Plzeňský kraj vnímá zdravotnictví jako klíčovou oblast a i proto přispívá ročně na provoz krajských nemocnic 240 milionů korun. Řešení problematiky je však na centrální úrovni, a to zejména v oblasti vzdělávání zdravotních sester a změny úhradové vyhlášky," uvedl hejtman.

Fotogalerie: