Hejtman Václav Šlajs navštívil Franche-Comté. Setkal se tu i s českými studenty.

obrazek
08. září 2014 09:13, aktualizováno 08:13, Šárka Stará

Devět studentů z Plzeňského kraje v letošním školním roce studuje v rámci projektu Rok ve Francii v partnerském francouzském regionu Franche-Comté. Se třemi z nich se během své první oficiální návštěvy regionu setkal přímo v jejich současném působišti v Lyceu Edouarda Belina ve Vesoulu hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. V Besançonu, správním středisku regionu, jednal s rektorem Ericem Martinem, v jehož kompetenci je veškeré školství ve Franche-Comté, i s prezidentkou partnerského regionu Marie-Guite Dufay. Krátce se sešel i se zástupci města Besançon.

Školství, to je stěžejní téma spolupráce mezi Plzeňským krajem a regionem Franche-Comté. Při první oficiální návštěvě hejtmana Václava Šlajse ve Franche-Comté se tak hovořilo především o spolupráci mezi českým a francouzským středními školami. Vzdělávání však nebylo tématem jediným. „Naše regiony jsou si v mnohém podobné - oba jsou průmyslově zaměřené, velmi podobná je krajina a podnebí, obě oblasti mají velký podíl venkovských oblastí, důležité je zemědělství, lesnictví,“ říká hejtman Váslav Šlajs, který měl v sídle regionu možnost osobně se setkat nejen s prezidentkou Franche-Comté Marie-Guite Dufay a dalšími představiteli regionu, ale i se zástupci francouzských škol, kde studují čeští žáci.

Pro devět studentů ze středních škol Plzeňského kraje totiž právě začíná rok ve Francii. Letos poprvé se stejnojmenného projektu, který organizačně i finančně podporuje Plzeňský kraj, účastní nejen gymnazisté, ale i studenti průmyslových škol, konkrétně Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy prof. Švejcara v Plzni. Naplnil se tak záměr stanovený vloni na jaře, kdy Franche-Comté navštívil náměstek hejtmana Jiří Struček.

„Francouzská lycea mají velmi širokou nabídku zaměření, včetně technického. Jednu školu proto mohou navštěvovat jak naši studenti gymnázia, tak průmyslové školy, jako je tomu právě ve Vesoulu. Další studenti, kteří se účastní projektu Rok ve Francii, jsou například na lyceích v Belfortu, v Luxeuil-les-Bains a na dalších školách ve Franche-Comté,“ vysvětluje Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.    

Právě uskutečněná návštěva přinesla ve spolupráci mezi Plzeňským krajem a Franche-Comté další krok kupředu, a sice plán uskutečnit ve Francii stáž pro zhruba 15člennou skupinu českých učitelů ze škol, jejichž žáci zde studují nebo už v minulých letech studovali. Dohodli se na tom zástupci kraje s rektorem Ericem Martinem, který je nejen představitelem univerzity v Besançonu, ale současně má na starosti veškeré školství v regionu.

„To, že naši žáci mohou strávit rok na francouzské škole, je pro ně nesmírně přínosné. Zdokonalí se v jazyce, poznají jinou zemi, způsob života, práce ve škole a získají řadu užitečných zkušeností,“ shrnuje hejtman Václav Šlajs přínosy projektu Rok ve Francii, který v Plzeňském kraji běží už čtvrtým rokem a kterým od roku 2011 prošlo už přes 30 studentů. „Věřím, že možnost seznámit se se systémem francouzského školství a výuky, ocení i čeští učitelé,“ dodává hejtman Václav Šlajs.