Hejtman Václav Šlajs pokračuje v návštěvě středních škol

obrazek
13. května 2016 14:59, aktualizováno 13:59, Šárka Stará

Dvě plzeňské střední školy - Střední odborné učiliště stavební a Hotelovou školu, Plzeň navštívil v pátek 13. května hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Navázal tak na nedávné návštěvy středních škol v Plané, v Boru u Tachova a v Blovicích. Společně s ním se návštěvy zúčastnil člen Rady Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr a vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje Jaroslava Havlíčková.  

"Středoškolské vzdělávání je v našem kraji na velmi dobré úrovni. Obecně však bohužel platí, že o učňovské obory je menší zájem. Na trhu práce je přitom po řemeslnících nejrůznějšího zaměření velká poptávka," komentuje hejtman Václav Šlajs s tím, že absolventi učňovských oborů mají často lepší platové ohodnocení než lidé s vysokoškolským vzděláním humanitního směru. 

Střední odborné učiliště stavební představil hejtmanovi Václavu Šlajsovi ředitel Miloslav Šteffek. Škola je jediným stavebním učilištěm v plzeňském regionu a nabízí tříleté učebních obory a dva obory nástavbové. Na budoucí povolání se tu připravují truhláři, tesaři, klempíři, instalatéři, malíři, lakýrníci  pokrývači. Od 1. července 2015 ke škole patří i Střední škola Horní Bříza, která má v nabídce oborů třeba unikátní obor kamnář. http://www.souplzen.cz/uchazeci/obory-vzdelani. Hejtman Václav Šlajs si prohlédl několik učeben, hovořil se žáky a také se setkal s učiteli. Ti během společné diskuse vyjádřili politování nad tím, že média často představují učňovské vzdělávání jako méně hodnotné.

Po návštěvě Středního odborného učiliště stavebního v Borské ulici v Plzni zavítal hejtman Václav Šlajs a radní Jaroslav Šobr na návštěvu Hotelové školy Plzeň http://www.hsplzen.cz/, kde je přivítal ředitel Miroslav Široký. Po představení školy si hejtman prohlédl nejen učebny, ale také školní jídelnu a domov mládeže, kde jsou ubytováni i žáci jiných plzeňských středních škol. Při diskusi hejtman poděkoval učitelům za jejich práci a poděkoval také za vynikající přípravu žáků, kteří často reprezentují Plzeňský kraj při různých společenských událostech. Připomněl při této příležitosti oslavu vzniku Československa na velvyslanectví ČR v Berlíně vloni v říjnu.   

 

Fotogalerie: